St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

6.07.2011

Karibi zöld: zöld kalandra fel!

Ma indítom a Karibi zöld blogot Budapestről, de nemsokára már St. Vincentről írok, ahol "zöld" táborban fogok organikus növény-termesztést és állattartást tanulni, angolul. Angolul nem tudok, nagyvárosban élek, sokszor még a szobanövényeim is megsínylik "szakértelmemet"...
55. születésnapomon, július 5-én  kezdődik a  kaland,  ahova az időeltoldódás miatt még aznap, azaz július 5-én 5 óra 5 perckor /p.m./ fogok érkezni. Mi ez, ha nem égi jel :-)

Az útvonal: Budapest-Kiev-New York-Barbados-St.Vincent - a repjegyek ára megér majd még néhány gondolatot... Most csak annyit írok, hogy a Budapest-NY út ára kievi átszállással, ukrán légitársasággal harmadába kerül, mint közvetlen járat Budapest-NY között a MALÉV-vel. Nem értem  :-(((

St. Vincenten önkéntes-képző tábor működik, ahol Dél-Amerika és Afrika megsegítésére képeznek önkénteseket. Újdonság - az eredetileg az amerikai  Gaia program részeként - induló organikus program, melyre rajtam kívűl nem sokan jelentkeztek, azaz igazi úttörőnek érezhetem magam :-)




 A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából linkelem:





Saint Vincent és a Grenadine-szigetek
Saint Vincent and the Grenadines
 Saint Vincent és a Grenadine-szigetek zászlaja
Saint Vincent és a Grenadine-szigetek zászlaja
 Saint Vincent és a Grenadine-szigetek címere
Saint Vincent és a Grenadine-szigetek címere
Nemzeti mottólatin: "Pax et justitia"
Béke és Igazság
Nemzeti himnusz: Saint Vincent himnusza
LocationSaintVincentAndTheGrenadines.png

FővárosaKingstown
é. sz. 13° 10′ ny. h. 61° 14′
ÁllamformaParlamentáris monarchia
Vezetők
UralkodóII. Erzsébet brit királynő
KormányzóSir Frederick Ballantyne
MiniszterelnökRalph Gonsalves
Hivatalos nyelvangol
Beszélt nyelvekkreolbhodzspuriportugál
Függetlenségaz Egyesült Királyságtól
Kikiáltása1979október 27.

TagságNemzetközösség, a CARICOM, az OECS,
az ENSZ és az OAS
Népesség
Népszámlálás szerintismeretlen +/-
Rangsorban177
Becsült117 534 fő (2005-ös)
Rangsorban177
Népsűrűség302 fő/km²
GDP2006-os becslés
Összes466 millió dollár (171)
PPP: 812 millió dollár
Egy főre jutó4 360 dollár (76)
PPP: 8 091 dollár
HDI (2004)0,759 (88) – közepes
Földrajzi adatok
Terület389 km²
Rangsorban201
Vízelhanyagolható %
▼ kinyitEgyéb adatok
Az adatok megjelenítéséhez kattints a „▼ kinyit” hivatkozásra.

Saint Vincent and the Grenadines-CIA WFB Map.png
Saint Vincent és a Grenadine-szigetek a Kis-Antillák Szélfelőli-szigetcsoportjának déli részén fekvő állam. Nagy-Britannia volt gyarmata. Területének zömét a vulkanikus eredetű Saint-Vincent sziget teszi ki. Az országhoz tartozik még a szintén vulkanikus eredetű Grenadine-szigetek legtöbb tagja is. Gazdaságának alapja a trópusi növénytermesztés (banán, cukornád, szerecsendió) és az idegenforgalom.

Kolumbusz 1498. január 22-én fedezte fel Saint Vincent szigetét, ami 1627-ig az őslakos karib indiánok ellenőrzése alatt maradt. Ekkor létesítették az angolok itt az első települést, de az indiánok ellenállása és a franciákkal folytatott vetéledés miatt 1763-ig nem tudták tartósan megvetni a lábukat. A szigetet 1789-ben angol koronagyarmattá nyilvánították, majd 1885és 1956 között a Szél felőli szigetek nevű brit gyarmat része. 1958 és 1962 között a Nyugat-indiai Föderáció tagja volt, majd 1969-ben Nagy-Britannia társult állama lett. Függetlenségét1979. október 27-én kiáltották ki.


Az országban a hivatalos nyelv az angol, de beszélik még a kreolt is. A lakosság 47%-a anglikán, 28%-a metodista, 13%-a római katolikus, 12%-a pedig egyéb vallású.

Exporttermékek: banán, maranta, táró, burgonya. Importtermékek: élelmiszerek, gépek, berendezések, vegyszerek, műtrágya, ásványok, üzemanyag. Főbb kereskedelmi partnerek: Franciaország, Görögország, Spanyolország, USA, Nagy-Britannia, Trinidad és Tobago.
Gazdaságának alapja a növénytermesztés (banánkókuszdiófűszerekszerecsendió). Marantakeményítő gyártásban és kereskedelemben világmonopóliumot élvez.