St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

12.01.2011

Au pair nagyik Németországból :-)

Erika Wedig barátnőmmel - aki egy igazi, belevaló magyar nő, német férjjel és németországi lakhellyel - közösen elhatároztuk, hogy összegyűjtjük az összes használható információt az önkéntes lehetőségekről. Itt most Erika első cikkét olvashatjátok, melyet a blogomra írt:

AU PAIR NAGYIK

"Au pair Nagyi"

Nagymamák, mint „au pair”-ként külföldön


A német projekt „Granny Aupair” 50 év feletti német, vállalkozó kedvü nőket közvetít külföldre mint "au pair" nagyi. Az „au pair” kifejezés alatt a közvélemény legtöbbször egy fiatal lányt ért, aki egy ideig gyermekgondozási és háztartási segítséget lát el egy vendéglátó családnál külföldön. De miért csak fiatal nők dolgozhatnának, mint „au pair”? Ez a gondolat alapozta meg a hamburgi Michaela Hansen (49) zseniális ötletét, s 2010 februárjában megalapította a „Granny Aupair” agentúrát. Sok nagyi korú, nem dolgozó nő keres még változatos munkát, és azt az érzést, hogy még szükség van rájuk. Mi lehet nagyobb, mint egy ilyen kaland, néhány hónapig külföldön dolgozni?

„Au-pair nagyi” kaland - Ha most nem, akkor mikor?

A vállalkozó nők legtöbbjének fiatalabb korában nem volt lehetősége hogy külföldre utazzon, felfedezzen más országokat, megismerje a kultúrájukat, megtanuljon egy új nyelvet. „Granny AuPair” ezzel az egyedülálló projekttel számos „au-pair" nagyit közvetített már külföldre, többek között Indiába, Ausztráliába, Amerikába, Afrikába, Spanyolországba, Jordániába és Franciaországba. Azoknak a nők számára, akiknek egy külföldi utazás túl vakmerőnek tűnik, a szervezet családot keres Németországon belül.

A „Power-nagymamák" legtöbbjei egy lépéssel előbbre vannak a fiatalkorú „au pair" kolléganőikkel szemben

A nők többsége, akik „au pair" nagyinak jelentkeznek, az életkoruk alapján sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeznek saját gyermekeik, unokáik révén. De mivel tőlük még nagyon távol áll a gondolat, nyugdíjas éveiket a karosszékben eltölteni, egy új területen való tevékenykedés örvendetes változást ígér. Egyedülálló nők új „családra", új kapcsolatokra találhatnak, izgalmas élményekben lehet részük egy másik országban. Társadalmilag hasznos munkák végezhetnek és kedvező áron felfedezhetik a határon túli „világot".

(Forrás: www.granny-aupair.com és http://bettina-daiber.suite101.de/senioren-als-au-pair-granny-aupair-vermittelt-frauen-ab-50-a106411)

Erikával évekkel ezelőtt ismerkedtem meg. Egy barátom, Tibor hívott, hogy menjek el vele megismerkedni a Dominikai Köztársasággal, s Tibor vette fel a kapcsolatot Erikával. Mire kijutottunk hozzá, már jó ismerősként gondoltunk rá, s milyen érdekes: mindhárman nagyon jól megértettük magunkat. Erika többször vendégül látott minket a házában, s együtt vacsoráztunk a tengerparton, ott készült ez a kép:


Erika és Tibor - és Jutka, azaz én, aki a fotót készítette, ezért nem látszom: három magyar ha összehajol - itt éppen a Dominikai Köztársasában

Tiborral nem hagyhattuk ki, hogy el ne utazzunk Hispanolia sziget egyik távoli partszakaszára, melynek közelében születnek meg minden évben a kis bálnák. Íme, egy elkapott felvétel, kint a tengeren:


Minden évben több ezer érdeklődő csak azért utazik a Dominikai Köztársaságba, hogy megnézze azt a több száz bálnát, aki itt gyűlik össze


Ez a kép akkor készült, amikor visszaérkeztünk a bálna-lesről. A hullámos tengeren buckázó hajók és csónakok sokakat megviseltek. A képen a hölgy kezében egy nylon-zacskó látható, amely a gyomrából feltörő anyagot tartalmazza. Akkor nagyot nevettem azon, hogy nem a tengerbe "rókázott" , s ma sem tudom, hogy miért tette... Talán ezzel is a környezetet akarta védeni? Tényleg nem értem....