St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

12.17.2011

Konténerház - egy lehetséges zöld válasz

Régóta nézegetem, hogyan lehetne gyorsan, olcsón, modern otthonokat kialakítani,pélául a karib-térségben, ahol fűteni nem kell, hűteni meg nem nagyon szoktak... Hát íme, itt egy zöld példa New York Cityből:

Konténerház New York szívében


A metropolisz közepén van egy egylégterű, előregyártott konténerház: a Charles és a Washington utca sarkán, a West Village-ben egy ilyen kis drágakő lelhető fel. A Jason Halter és Christos Marcopoulous által tervezett 29,7 négyzetméteres MEKA Home egy hihetetlen építészeti műremek, melyben elérhető a modern fényűző életvitel egy alapvetően igénytelen és meghökkentő építményben.

A vonzó, tartósnak és fenntarthatónak épült - az építőanyagok több mint 70%-a újrahasznosított - lakás egyik kiemelkedő tulajdonsága, hogy mindössze 1100$/nm áron kínálják.

Az alapító Michael de Jong évekig épített luxus otthonokat Belizében, mikor felmerült a MEKA terve és szerződtette Halter-t és Marcopoulous-t a dizájnhoz. Michael megállapítása szerint: "Sok leendő lakástulajdonos szeretné elkerülni a hagyományos építkezésekre jellemző vitákat, a hosszas várakozást, és a folyton felmerülő váratlan kiadásokat. Senki sem szeretne egy évet várni, míg megépül a háza, hogy aztán kiderüljön, az építőanyagok ára és a munkások bére a harmadával vagy akár még többel is megemelkedett. És senki sem szeretne megbízhatatlan vállalkozókkal és kivitelezőkkel építtetni.”

A környezetbarát, és nagyon rugalmas konténerházak mindegyikének fém kasznija cédrusfával van burkolva, dupla üvegezésű argonnal töltött ablakokkal, bambusz belsővel és palából készült fürdőszobával vannak felszerelve. A ház többféle környezetben is elhelyezhető, és a modul egyik oldala lenyitható, hogy egy kis teraszt kapjunk.

Emellett könnyen szállítható, és a modulrendszernek köszönhetően, amennyiben szükségessé válik pofonegyszerűen bővíthető. Napelemes energiarendszer integrálható bele azok számára, akik önfenntartóvá szeretnék tenni otthonukat.

95%-os készenléti állapotban érkezik, és alapozástól függően akár két hét alatt megfelelően telepíthető és felszerelhető. Notabene a fent említett darab mindössze két nap alatt lett telepítve igaz alapozás és felszerelés nélkül. Olcsó árával a MEKA csattanós választ ad az előregyártott házak ügyében felmerülő költség-árazás problémájára.

Bár az előregyártott otthonokat lényegesen olcsóbban lehet megépíteni, mint a hagyományos verziókat, a gyártók/építészek valahogy mégis úgy szabják áraikat, hogy azok a többség számára túl magasak. Ellenben a MEKA modulok könnyen úgy alakíthatóak, hogy bármilyen költségvetésbe beleférjenek.

A West Village-ben található darab alig egy hete lett kiállítva, hogy az alapító és a tervezők megtudják, hogyan reagál a nagyközönség a házukra, és nem meglepő módon a triót elhalmozták pozitív visszajelzésekkel. A bámészkodókban egyre több alternatív felhasználási ötlet merül fel, mint például New York-i tetőkön elhelyezendő kislakások.
Forrás: www.napiotthon.hu


Konténerház New Yorkban

Beach Refug, Chile:

Pablo Errázuriz egy olyan kis nyaralót álmodott meg, amely olcsón kivitelezhető, rövidebb vakációk során vennék hasznát, biztonságos és könnyen fenntartható. A terv meg is valósult, a végeredmény három részből áll: az újrahasznosított konténer acél- és faborítást kapott, a belső falakat pedig fehérre festették. Kívül egy deszkákból épített terasz kapcsolódik a házhoz, amelynek egy részét az épület méretével azonos acélszerkezetű árnyékoló fedi le. A harmadik elem egy kőfallal kerített kavicsos sétány a ház körül.


Újrahasznosított konténerház Chilében - el tudnám képzelni Karib-tengeri panorámával is :-)


forrás: hg.hu

Újabb NEM a paksi atomerőmű bővítésére :-)

Vacak, hideg, nyálkás idő Budapesten, s egy jó hír /forrás: kisalfold.hu/: a magyar baloldali párt /MSZP/ már nem támogatja a paksi erőmű bűvítését :-)

Az MSZP már nem támogatja Paks bővítését

A párt nem támogatja a paksi atomerőmű bővítését - üzente a Népszabadságnak Mesterházy Attila szocialista pártelnök.
A lap szerint ez jelentős fordulat, ugyanis az elmúlt húsz évben a szocialisták a leghívebb támogatóknak számítottak.

Az állami erőmű több ezermilliárdos bővítésére alapot adó 2009-es elvi határozatot az akkor még kormányon lévő MSZP és ellenzéki Fidesz is megszavazta, a szociálliberális koalíció ingadozó tagja, az SZDSZ szintén beadta a derekát, és az akkor független, volt MDF-esek többsége is az igen gombot nyomta meg - idézi fel a Népszabadság szombati cikke.

A lap szerint a fukusimai katasztrófa után az MSZP-ben változások mentek végbe, Mesterházy Attila nyáron egy blogbejegyzésben azt írta, a világban zajló események hatására "erősen meg kell fontolni a bővítés tervét".

Józsa István szocialista képviselő, az energetikai munkacsoport tagja, a gazdasági bizottság alelnöke szerint az elmúlt húsz évben folyamatos párbeszéd volt a parlamenti pártok között a bővítést illetően, ám a Fidesz kormányra kerülése után megszűnt az ellenzék tájékoztatása.

A pártban úgy vélik, a fukusimai baleset óta a bővítés társadalmi támogatottsága is csökkent, ezért most "széleskörű párbeszédet" követelnek, ami alatt népszavazást értenek, illetve tartanak megfontolandónak - írta a lap.


Forrás: 123rf.com