St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

3.15.2012

Agrio di Naranja


Wilfrédo, a felesége és a narancs-ecet

Egy igazi dominikai csemege elkészítését tanította meg nekem Wilfredo egyik nap, amikor a boltjában éppen kevesen voltaK: a narancs ecet elkészítését.
A bolt pultján keverte össze a hozzávalókat, melyet nagymamája, Donna Lilian emlékére nevezett el:
Kb. 7 deciliter savanyú narancs levét /ugyanis itt kapható édes narancs, melyet esznek és savanyú narancs, melynek a levét kicsavarja ivásra vagy főzésre használják/ összekeverjük 2-3 gerezd fokhagymával /héjastúl/, egy evőkanál oreganoval, egy evőkanál szemes borssal. Teszünk bele néhány szem kukoricát és néhány gerezd kalifornia-papri, kát és a szebb szín érdekében egy fél fej vöröshagymának a héját. Összerázzuk és máris fogyasztható, de ha áll pár napig, akkor még jobb... Húsokhoz, salátákhoz, sajhoz, tojáshoz, halhoz - vagyis mindenhez fogyasztható ez a "dominikai titok" :-)
Egy régi üvegbe töltötte nekem a srác - s megígértem neki, hogy ezt az üveget hazaviszem Magyarországra és ott is használni fogom a narancs-ecetet - s olyankom mindig gondolni fogok rá és a Dominikai Köztársaságban töltött szép napokra.
A narancs-ecet elkészítése mellett spanyolul is megtanultam az összetevők nevét, ugyanis Wilfédo nagyon szeretné,ha tudnék a hazája nyelvén:
Narancs-ecet: Agrio de Naranja
Bors: pimienta
Fokhagyma: aho
Narancs-lé: Naranja
Oregano: oregano.


Így készül a "dominikai titok".


S íme a kész Agrio di Naranja

A boltban sok minden történik,hiszen itt zajlik a társadalmi élet jelentős része. Több élelmiszer-üzlet is van La Yaguában, még a kis utcákban is, de a jelentősebbek,mint pl. Ramon, Wilfedo és Wilfredo családjának a boltja a főútvonal mellett helyezkedik el.


Vidám pillanat Wilfredo boltjában


Az egyik eladó-srác éppen ebédel: a megmaradt paprikát eszi meg ecettel - nagyon finom csemege,hiszen az itten ecet maximum öt százalékos,ennél töményebbet nem árulnak.