St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

3.16.2012

Dominikai kakasok


Az egyik legszebb kakas és gazdája La Yaguában

A faluban,ahol élek,egyik nap kakasviadal volt- szóltak nekem is,hogy nézzem meg, mert érdekes... Eszem ágában sincs, ez szerintem totális állatkínzás. De mert nem sokat tudok erről, utána néztem a neten, s most idemásolom az egyik érdekes cikket:


Kezdjük egy kis történelemmel. A kakasviadalok először a kínai és az indiai kultúra részét képezték. Ázsia lakosai hosszú évszázadok óta nemesítik a harci kakasokat. A harci kakasokról a 2-3 ezer éves indiai történelmi irományokban is találni utalást. Napjainkban a kakasviadalokat világszerte hivatalosan tiltják. Lehet, hogy így kellene lennie, a valóság azonban némileg eltér. Délkelet-Ázsiában továbbra is virágzik a harci kakasok kiképzése és az azt követő viadalok.


A Fülöp-szigeteken a kakasviadalok nemzeti sportnak számítanak. A kakasviadalok azonban nem csak úgy az utcán zajlanak, hanem külön erre épített arénákban, ahol van küzdőtér és nézőtér is egyben. Minden vasárnap vagy az ünnepnapok alkalmával vívnak meg egymással a külön erre a célra nemesített kakasok. Az emberek minden harc előtt fogadást kötnek, mindezt vagy a szervezővel vagy egymás között a nézőtéren.
A kakasok karmaira speciális késeket erősítenek fel, amelyeket a harc megkezdésének pillanatáig egy kis bőrdarabbal fednek le. A viaskodók kíméletlenül rontanak egymásra, és egyetlen percnyi harc leforgása után közülük csak egy marad talpon. Az egész viadalt a szurkolók fülsüketítő üvöltése kíséri. Egyetlen délelőtt folyamán több tíz ilyen különleges szórakozást nyújtó viadal is le szokott zajlani.
A harci kakas kiképzése egyáltalán nem egyszerű. Külön étrenden kell tartani és külön kiképzésben részesíteni őket. A kiképzés abban rejlik, hogy az állat és tulajdonosa között alapvetően egy rendkívüli kapcsolatot kell megteremteni, amit a tulajdonos azzal alakít ki, hogy a kakas fejét naponta néhány percen keresztül fújja. Az igazi harci kakas lenyűgözően tud kinézni, a mi kakasainkhoz képest nagyobbak és erősebbek. Alig van tarajuk, testük izmos és tollaik kuszák.
A viadalok a helyi kultúra részét képezik, ezért senkinek sem jut eszébe ezt a különleges szórakozást kritizálni. Lehet, arrafelé nem léteznek állatvédők. A viadalok ráadásul nem csak szórakozást jelentenek, hanem üzletet is, nagy pénzek fordulnak meg benne. A nagyon sikeres kakast nagyra becsülik és úgy tartják, hogy egy égő házból egy fülöp-szigeteki először a kakasát menti ki, utána a feleségét és a gyerekeit.

Forrás: http://www.filipinytravel.cz/hu/vylety-boholu/kakasviadalok/


A férfiak nagyon büszkék a kakasukra


A Dominikai Köztársaságban is igen nagyra becsülik a kakasokat - s sajnos,nagyon sokat tartanak belőlük. Az egész falu zeng tőlük már hajnaltól kezdve -Erika háza mellett, fent a hegyen minden éjjel fél háromkor kezdődött a koncert - s nem lehetett aludni.Itt lent a faluban is kb. fél hattól folyik a kukorékolás... De ez lenne a legkisebb baj.
A kakasviadalok az itteni férfiak macsóságának bizonyítéka. Mikor a helybéliek meg akartak győzni arról, hogy ez milyen nagyszerű dolog, kerek perec megmondtam nekik, hogy állatkínzók és nem szeretik a kakasaikat. De mindenki biztosított az ellenkezőjéről: nagyon is szeretik őket! Ezt bizonyítandó simogatták, csókolgatták a kakasaikat...


Esti életkép kakassal

A nézet-különbség ellenére is megengedték, hogy lefotózzam őket és az állataikat, sőt, nagyon is büszkék voltak arra, hogy megörökítem a kedvencüket.


La Yagua - a kakasok nagy érdeklődést váltanak ki a helyi férfiak körében


Kakas-láb ellenőrzése


Egy büszke tulajdonos Ramon üzlete előtt