St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

12.04.2011

Planet Hungary

Nem csak engem, a Németországban élő Erikát, de már az Angliában élő Csillát is megmozgatta az önkéntes szervezetekkel kapcsolatos bejegyzéseim. Csilla e-mailjainak különösen örülök, mert mint a magyar Planet társaság honlapján egy volt önkéntesüktől olvastam, Anglia az önkéntesek Mekkája... Biztos, hogy alaposabban fel kell derítenem az ottani szervezeteket, működésük feltételetit.
De addig is íme a Planet /Hungary/ egyik oldalának linkje. Azért is érdekes, mert a 2006. évi közhasznúsági beszámolójukból végre kirajzolódik számomra az, hogy hogyan is mit is csinál egy önkénteseket toborzó, koordináló szervezet:

http://www.planetclub.hu/planetrol.php?nyelv=hu

Ami kevésbé megnyugtató, hogy 2006 óta újabb adatok nincsenek feltöltve és a legutóbbi önkéntes lehetőségek is 2008-ból valók... Lehet, hogy már nem is működnek? Felveszem velük a kapcsolatot és meglátjuk, jutok-e valamire????

RSVP International: szenior önkéntesek

Erika Wedig újabb nagyszerű cikkel lepett meg, melyben angol és amerikai szenior önkéntes programokról ír:

Angliai idősebb önkéntesek a közösségben


A "Retired and Senior Volunteer Programme" - (RSVP) a nyugdíjasok s idősek önkéntes programja Angliában. A program az egyre növekvő számú, 50 évnél idősebb lakosságot arra ösztönzi, hogy önkéntes alapon vegyenek részt közösségi munkákban. Jelenleg több, mint 14 000 idős ember tevékenykedik így Angliában, Skóciában és Walesben. A tevékenységeket az önkéntesek saját maguk szervezik s irányítják. Nincsenek korlátozások sem a projektek területén, sem a résztvevők vonatkozásában. Nincsen felső korhatár se, így fogyatékosok is részt vehetnek a programokban. „Senkit sem küldünk el" - ez a jelszavuk.

Dupla hasznú program


1988-ban alakult meg Angliában ez önkéntes szervezet, amely elsőként kínált egy önkéntes programot nyugdíjasok és az idősebbek számára. Céljuk, hogy az idősebbek elszigeteltségét feloldja, megszüntesse azt az érzésüket, hogy nincsen rájuk szükség, amitől az idősebbek gyakran szenvednek. Az idősebb önkéntesek képességei és tapasztalatai pedig nagyon kedvezőek a helyi közösségek számára.

Korlátlan lehetőségek


A közösségi projektek nagyon változatosak, mint például egészségügy, a környezetvédelem, az oktatás és a kultúrörökség területén. Egy londoni projekt időseket hoz össze orvostanhallgatókkal, hogy a leendő orvosok minél többet megtudjanak az idősek fizikai és mentális betegségeiről. Egy másik projektben 1500 résztvevő rendszeres szociális kapcsolatban van betegekkel. Gyakorlati segítséget ad, s beszélgetőpartner, ha az orvos nem ér rá. De sok más tevékenységet is folytatnak az önkéntesek: kézimunka klub, főzőklub a férfiaknak, tánccsoportok stb. Egy másik projektben lakótelepi önkéntesek elhagyott vagy rossz kerékpárokat javítanak meg, amit rászorult családoknak juttatnak el. Egy másik program, ahol kb. 2000 önkéntes vesz részt, diákoknak ad segítséget a helyi iskolákban. Nagyon személyesen, „egy diákhoz egy önkéntes" alapon. A „Grand Mentor Program" keretében nehéz helyzetbe került, vagy már bűnözővé vált fiataloknak adnak a nagymama s nagypapa korúak támogatást, gyakorlati tanácsokat és segítik őket a visszailleszkedésben.

Idősebb önkéntesek az USA-ban is

A „Retired and Senior Volunteer Programme" az Egyesült Államokban is működik. Ez az idősebb önkéntesek (55 +) legnagyobb hálózata, amelyben több mint 440.000 felnőtt vesz részt, több mint 62.000 különböző területen.

Összekötő szervezet, az „RSVP International"

A nemzeti nyugdíjasok és idősek önkéntes programjait az „RSVP International (RSVPI)" köti össze, amely célul tűzte ki egy egész világra kiterjedő hálózat létrehozását. Az RSVPI-nek nagy szerepe van abban, hogy ma már 6 kontinensen több mint 30 különböző önkéntes program létezik.

(Forrás: http://ec.europa.eu/employment_social/emplweb/families/index.cfm?langId=de&id=5&pr_i_id=371 és www.isab-institut.de/.../Ausfuehrliche%20Projektbeschreibung.pdf )