St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

9.08.2011

Az USA AIDS elleni harca: levelezés egy amerikai magyarral

Kedves barátom, Koszmovszky Péter olvasván a blogomat, felháborodott egy korábbi, az afrikai AIDS-esekkel kapcsolatos amerikai támogatásról írt soraimon. Nagyon érdekes levelezést folytattam vele erről a témáról, és hozzájárulásával ezt most felteszem ide a blogra - érdemes elolvasni, köszönöm Péterek, hogy mindig veszi a fáradtságot, hogy fontos témákban informáljon!!!

Íme a három levél:


Kedves Jutkám !

Úgy emlékszem, hogy a multkor egy elég lenézö véleményt adtál az amcsi kormány AIDS-segítségi programm nivójáról és hatékonyságáról. Divat az USA-t kritizálni sokmindenért, föleg a bal oldalról, de -- bocsáss meg -- ebben az esetben nagyon nincs igazad ... és csak azt bizonyítod, hogy rosszul vagy informálva!

Ugyanis már 2004-ben a Bush II elnök a "President's Emergency Plan for AIDS Relief" (PEPFAR) név alatt egy óriási programmot hozott létre, ami aztán az egész elnöksége alatt az egyik "kedvenc-programmja" is maradt. A PEPFAR elöször egy ötéves és 15 milliárd dolláros (igen, $15 BILLION !) programm volt. Eleinte kritizálták azért, hogy a hatékonysága korlátolt amiatt, hogy csak márkás gyógyszereket adományozott, illetve dotált, föleg afrikai országokban.

Ez ma már nem áll fenn -- de akkor érhetö volt, mert az ú.n. "generic" (föleg indiai eredetü) olcsóbb orvosságok amik akkor voltak a piacon, nagyon megbízhatatlan minöségüek voltak, és rengeteg mennyiségü teljesen hatéktalan hamis orvosság is volt közöttük.

Közben -- tudván, hogy a PEPFAR az elnök "pet project"-je -- az amcsi kormány óriási nyomás alá tette a nagy amerikai és európai gyógyszer-gyártókat, a politikai erejük és szabadalom-jogaik ellenére, hogy az afrikai piacra szánt és PEPFAR által amerikai pénzzel finanszírozott AIDS-orvosságokat olcsóbb áron adják el. Ennek a nyomásnak egy része az volt, hogy a PEPFAR kezdett a megbízhatóbb indiai gyártóktól is vásárolni "generic" gyógyszereket ... Mivel aztán sikerült a nyugati gyártókat arra bírni, hogy nyilvánosan beleegyezzenek, hogy az afrikai piacot sokkal olcsóbban lássák el.

Egész csodálatos, hogy republikánus-demokrata eggyüttmüködés alapján, 2008-ban a Kongresszus (az otthon jól ismert Tom Lantos, akkor a Képviselöház külügyi bizottságának elnöke, vezetése alatt) nemcsak felújította a PEPFAR-t, hanem megtriplázta a programmot $48 milliárdra 20013-ig ! (Ezt a törvényt a Lantos-ról is nevezték el.)

Ha érdekel még több részlet, a PEPFAR-ról egy kítünö, megbízható és nagyon részletes cikket találsz az amerikai Wikipedián a "President's Emergency Plan for AIDS Relief" cím alatt.

Sok más alapon nyugodtan és jogosan kritizáld továbbra is az amerikai kormányt, de az AIDS-elleni szerepe miatt nem !

Mellesleg (és erre kérlek válaszolj !) szeretném tudni, hogy honnan eredt a negatív véleményedet ezzel kapcsolatban !?!

P.
Válaszom:

Kedves Péter, rosszul emlékszel és valamit teljesen félreértesz. SOHA nem kritizáltam az amerikai kormány AIDS-programját, azt kritizáltam, hogy pl. nem írták alá a kyotói egyezményt, stb.
A blogomban leírtak az afrikai AIDS-szel kapcsolatban pedig egy dokumentum-filmből származik, amit itt , az iskolában vetítettek le. Lehet,hogy azóta változott a helyzet, ahogy írod, más módszerekkel és még több pénzt áldoz az amerikai kormány az AIDS- ellenes harcra. Annyira érdekes a leveled,hogy ha megengeded, felraknám a blogomra. Kérlek, olvasd át, hogy van-e benne valami tévedés v. olyan info, ami nem helyénvaló - s máris feltöltöm, persze, ha megengeded...
Milyen volt átélni a hurrikán-riadót NYC-ben???
Puszillak:
Jutka
Válaszlevél Pétertől:

Szia Jutka !

Bocs, hogy valahogy annyira félreértettelek, hogy azt hittem, hogy a multkor kritizáltad Amerika szerepét az Aids-elleni nemzetközi küzdemelemben !

Hizelgö dolog nekem, és büszke vagyok, hogy a blogodra akarod tenni az AIDS levelemet. De mielött megtennéd, kérlek javítssd rajta amit csak jónak látsz, ha az infó azáltal nem változik meg alapvetöen. Pl. nyugodtan szedd ki belöle a téves kricicizmusomat ! Ajánlatodra átolvastam, de nem találtam benne más tévedést.

De mivel az emlékezetem mellett szubsztantív föleg a wikipedia "PEPFAR" oldalát használtam, föleg arról a programmról írtam, és egy kis precizitást jó lenne hozzátennI:

Az óriási PEPFAR-programm az amerikai kormány bilaterális (államtól-államnak) nyújtott AIDS-segítségét fedezi csak. Amellett van a jólismert nemzetközi Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (mert nem tudom a hivatalos magyar nevét, hadd nevezzem a "Világalapnak").

A Világalap úgy kormányoktól, mint nagy társaságoktól és privát-alapítványoktól céljaira a 2002-i alapítása óta valami $19 millárdot szedett össze ! A legtöbbet adományozó kormányok között az elsö az USA (második Franciaország). Még tavaly is, az amerikai költségvetési-krízis ellenére, a Kongresszus több mint $1 milliárdot szavazott meg, mint az amcsi 2011 évre szóló hozzájárulását a Világalapnak. És a sok privát adományozó élén meg a Bill and Melinda Gates Foundation áll a tavalyi híres $650 millió adományával ... A Világalap manapság valami 3 millió HIV/AIDS paciens kezelését finanszírozza (többségben Afrikában).

Puszikállak !
P.

S az Iréne hurrikánról írt sorai Péternek:

"Milyen volt átélni a hurrikán-riadót NYC-ben???)

Ugyanis tényleg itt a városban a riadó sokkal dramatikusabb volt, mint a vihar maga. A riadóról így számoltam be Móninak (aki épp küldött nekem egy édes emailt):
"... most akár elsöpörhet engem holnap az Irene (ha az internetre tudsz kerülni, ajánlom hallgassd a híreket vasárnap a wnyc.com

- on) -- a felkészülés rá egész hihetetlen ... állitólag 100-160 km/h szél jön, több mint 20 cm esö, stb. És ilyen még sose volt: ma parancsolták, hogy egyes városrészeket "mandatory" ki kell üríteni holnap [mármint szombaton], és, képzeld el, holnap délben leállítanak minden közforgalmat, buszokat, subwayt, és még a "commuter"-vonatokat is ! Csatolom a három NY tabloid ma (szombat) reggeli címlapját is !!!

Tehát: Monica, morituri te salutant !"

Aztán meg direkt élveztem az Irénke "látogatását" -- nagyon szeretem tapasztalni a temészet hihetetlen erejét. És erre válaszolván a Marcsi írta nekem, "Örülök, hogy Ierene nem kedvelt me annyira, hogy magával sodorjon, bármennyire is adóztál az erejének ... :)"

Az Iréni hurrikán szerencsére elkerülte St. Vincent szigetét, bár a közelünkből indult New York City felé...


A csendes Karib-tenger /Ann felvétele/