St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

9.17.2011

Mi köze Magyarországnak St. Luciához?

St. Vincent sziget legközelebbi szomszédja St.Lucia szigete, ahova nagyon szeretnék eljutni! Minden nap kiülök a Ricmond Vale Academy előtti teraszra, nézem a Karib-tengert,a kis halácscsónakokat, a néha felbukkanó vitorlásokat és katamaránokat - valamint St. Lucia vulkáni hegyeit. Első vakációmat oda terveztem, de végül is a magas árak visszarettentettek: 400 amerikai dollárba került volna négy éjszaka St. Lucián, és plusz a repülőjegy. Ugyan csak 20 perc repcsivel, viszont nincs hajójárat, amit nem értek.... S persze még a költőpénz és a programok ára... Szóval, takarékossági okokból végül is nem mentem át, pedig állítólag az egyik legszebb /és leggazdagabb hely/.
Most olvasom a Népszabadságban, hogy 27 százalékra emelik otthon az ÁFÁ-t a költségvetési hiány miatt - s ennél magasabb adó csak két helyen létezik a világon, az egyik Dzsibuti, a másik St. Lucia. Na, hát éppen a magas árak /és adók/ miatt nem mentem St. Luciára turistának!
/Egy kommentelő lírta: Dzsibutiban 9oo USA dollár/ fő, St. Lucián 5600 USA dollár/fő az egy főre jutó GDP.Kiegészítem ezeket az adatokat: Magyarország: 12.900 USA dollár/fő, Norvégia 72.000 USA dollár/ fő - ebből is látszik, hogy a sereghajtók között vagyunk - s most még az ÁFA-emeléssel is bekerülünk a legrosszabbak közé/.

Érdemes megnézni a Wikipedia erre vonatkozó cikkét itt:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_egy_f%C5%91re_jut%C3%B3_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_%28nomin%C3%A1lis%29

Természetesen az otthon megemelt ÁFÁ-ból biztosan jelentős bevétel származik majd - hosszú távon azonban nem hiszem, hogy ez jót fog tenni a magyar gazdaságnak , rövid távon akár az idegenforgalmat és visszavetheti a hazai fogyasztás mellett. S a legrosszabb benne, hogy mivel ezt mindenki megfizeti, ezért az alacsonyabb keresetűeket sújtja leginkább - miközben pl. a progresszív személyi jövedelemadót - azaz a gazdagok megadóztatását- nem hajlandó a kormányzó párt bevezetni Magyarországon. Számomra ez teljesen érthetetlen, annál is inkább, mert pl. az Amerikai Egyesült Államokban már maguk a milliárdosok jelentették be, hogy szívesen fogadnának magasabb adókulcsot - fizessenek végre a gazdagok.


St. Lucia jellegzetes vulkáni hegyei

Kép forrása:
http://www.theroamingboomers.com/video-review-jade-mountain-resort-st-lucia-caribbean-islands-baby-boomer-travel


St. Luciai életkép

Kép forrás:
stlucia-honeymoons.co.uk