St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

6.16.2011

Nem jártam be a világot! Helyben teremtek munkát

St.Vincent szigete, bár éghajlatának és vulkáni talajának köszönhetően egy valódi földi paradicsom, mégis rengeteg élelmiszert importál az USA-ból. A helyben termesztett zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának előnyben részesítését azonban el kell fogadtatni az ottani lakosokkal.
Sajnos nálunk is hasonló a helyzet, előbb vesszük meg a marokkói paradicsomot olcsón a madaras Tescóban, mint a kilónként száz forinttal drágább helyi termésűt.
Vannak jó példák is, pl. Kecskeméten:

Helyi terméket a helyi piacra!

Feltöltés időpontja: 2011. június 9. 18:19 | Rövid link: http://kecskemetitv.hu/hun/s_!news/i__2/i__85150
Mit tesz az LMP a helyi piacok védelmében és a helyi termékekért? Erről esett szó a mai sajtótájékoztatón, amelyre Falusi Norbert önkormányzati képviselő egy helyi gazdával érkezett.
„Nem jártam be a fél világot.” Helyben teremtek munkát.” Egyebek mellett ezek a feliratok voltak olvashatók azokon a szezonális és helyi termékeken, amelyekkel azt szerette volna hangsúlyozni az LMP, hogy ezek a zöldségek biztonságosak, ellenőrizhetőek, és mivel nem kell messzire szállítani őket, kevesebb szén-dioxid szennyezi környezetünket. Sőt jó a helyi gazdáknak is, valamint a munkahelyteremtés- és megőrzés szempontjából. Falusi Norbert kiemelte: az LMP Pláza Stop címmel ezért a parlamenthez is nyújtott be törvényjavaslatot, amelyet nem sokára tárgyalni fognak. A legközelebbi közgyűlésen pedig felvetik egy Szombathelyi példa mintájára, hogy a gazdák, saját házuk előtt, saját portékájukat, egy négyzetméteren értékesíthessék.

Mondták nekem is többen, miért megyek el a világ másik felére "parasztnak", az itthon is lehetek.
Igazuk van. Engem azonban más okok, más célok /is/ hajtanak előre, messzire....

Műanyag szemétből ház :-)

Végre /ismét/ egy forradalmi / magyar találmány: műanyag szemétből ház. Lehet, hogy ez lesz az egyik megoldás a PET-palackokra???
http://hg.hu/cikk/design/12361-olvasztott-szemetbol-keszhaz-egy-magyar-talalmannyal