St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

2.21.2012

Haiti 5: Karnevál Cap-Haitienben


Napok óta tart a karnevál Cap-Haitien-ben, Haiti második legnagyobb városában.

Első napon a diák-karnevál volt, gyerekek vonulta fel az utcákon, majd péntek délutántól teljes lázban a város, rengeteg csapat vonul fel zenélve, táncolva, énekelve. Ezek az események rendszeresen aggresszióba torkollnak, leginkább a különböző közösségek drukkerei esnek egymásba.
Mivel a város nem biztonságos, ezért eddig csak UN /ENSZ békefenntartós/ autóban ülve volt részem megnézni Cap-Haitien egyes részeit. Most viszont váratlanul nagy szerencse ért. Mivel az itteni misszió egyik projektjével támogatja a karneválon felvonuló több mint egy tucat kulturális csoportot - bizonyos feltételek mellett lehetőségem nyílt két másik /amcsi/ nővel együtt a szponzorált csoportok tagjaként végig vonulni a városban, benne a tömegben, face to face!!!!
Előre megbeszélt akció volt ez, a karnevál első napján, kora délután, amikor még a tömeg nem áll össze veszélyes masszává. Mi hárman, csajok bevetettük magunkat a helyi folklórba, de végig közelünkben volt egy helyi srác, aki ránk vigyázott, velünk volt a magyar békefenntartó, aki kocsival követett minket és az ő hely, haiti munkatársa, aki a csapatokat nyugtatgatta...
Büszkén mondhatom, nem sok magyar mondhatja el magáról, hogy részt vehetett a békefenntartók által őrzött város karneváljában!!! Félelmetes, nagyszerű és boldog délután volt!
A helyi haiti fiú terelgette előttünk a kevésbé barátságos arcokat, megállította a tömegbe behajtani készülő autókat és motorokat, előre tolt, vagy visszahúzott minket, ha úgy ítélte meg, hogy jobb, ha most kissé kivonulunk a tömegből... Jó volt... Időnként István is kiszállt a kocsiból, bejött hozzánk a tömegbe, ellenőrizte, hogy minden rendben van-e? Közben -szokásomhoz híven- vadul fényképeztem bele a karneváli népek arcába, s vagy egy óra videót is csináltam. Ha most nem vágnak pofán, akkor soha, gondoltam, de szerencsére a békemissziónak azért van némi hatása... Például István és csapata működése következtében néha felfogják, hogy nem csak erőszakkal lehet megoldani a problémákat...
Sajnos az ENSZ nemsokára kivonul innen és magára hagyja ezeket az embereket a több évtizede megoldatlan problémáikkal együtt. Jelenleg is zűrzavaros a belpolitikai helyzet, van államfője Haitinek - hhhhhhhhháááááááááááááááááááááá.... egy repper!!! - aki viszont kirúgta a kormánytagokat és így nincs parlament....... áááááááááááááááááááááááááááááááááá... van még mit és kitől tanulnia a magyar politikusoknak!!!!!


Az egyik "hagyományőrző" csapat


Jennifer, az egyik amcsi lány elvegyül a tömegben. Ez a nagyszerű lány folyékonyan beszél kreolul és ez nagyon megkönnyíti a dolgát - és bizony a mienket is mert sokat vagyunk együtt - ő a mi útlevelünk... Lehet, hogy többet ér a tudása mint az UN - es autó....


Fellépésre készülődik az egyik csapat


Amerikai lány, haiti fiú

A karnevál nagyobb eseményei este, éjszaka zajlanak -ezeket viszont elkerüljük, mert itt sosem lehet tudni... egy ilyen esemény akár politikai zűrzavarrá is fokozódhat. A városban teljes készültség van: rendőrök, tűzoltók, békefenntartók, ENSZ-csapatok teljes fegyverzetben kint vannak az utcán. Nagyon furcsa látni egy ilyen eseményt, melyet talpig fegyverben, fehét tankos UN csapatok biztosítanak. Hát, nem bírtam ki, hogy ne fogjak a katonákkal kezet... Szerencsére ezek a fegyelmezett, higgadt férfiak -többségükben chileieket láttam most - nem paráznak... Nagyon figyelnek, észnél vannak, és az sem rendíti meg őket, ha egy magyar nő mosolyogva rázogatja a kezüket :-))))