St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

7.18.2011

A disznók, egyéb állatok és én

Ma hétfő van, az első teljes napom a farmon. Alaposan bereggeliztem,hogy bírjam a strapát. Öt perccel később már a disznóólban találtam magam, két nagy vödör röfi-kakát kellett összelapátolnom. Hát, majdnem kidobtam a taccsot... A röfik 4 ólban vannak, kb. 12-en. A kicsik aranyosak, a közepesek ravaszak, a nagyok veszélyesek... Minden nap az én dolgom lesz őket megetetni a konyha moslékkal és táppal, kilapátolni a trágyájukat, inni adni és lemosni az ólat slaggal. Ez után az uborkaveteményest kellet kigazolnom, itt két lány segített, ők az Afrika-csoport tagjai, és nekik  is meg kell tanulniuk a földművelést,állatgondozást. Tűző napon gyomláltunk három órán át. Ebéd után kellemes meglepetés ért, nekem a szerszámos-kamrát kellett kitakarítanom és rendbe raknom. Hűvös, sötét hely, nagyon örültem a feladatnak. A házikóban azonban gyíkok, bogarak és htalmas, kb. 12 cm. átmérőjű pók várt rám, akik nem nagyon  örültek szorgalmamnak. A bogarakat kikerültem, a gyíkok elszaladtak előlem, így csak a nagy pókot kellett szemmel tartanom.... Ezt követően újból gyomláltam a tűző napon kb. három órán át. Hát... Nagyon durva dolog... Csak az vigasztalt, hogy ahányszor felemeltem a fejem, mindig a Karib-tengert láttam alattam a mélyben... Munka után lerohantam  csajokkal a partra - oda sem mehetünk egyedül, mert van egy-két kíváncsi helybéli, akik jobb elkerülni.... Egy órát úszkáltam.... megváltás volt a nap után. A csajok szerint nem nekem kellene itt fizetnem, hanem a tábornak kellene nekem, mert csak én dolgozom :-)))  Ez azért rossz, mert sokat leszek egyedül nap közben, ezért remélem, jön még egy két ember farmer gardeningre.A telepi kutyával, Royallal már nagy haverok lettünk, lekísért mindet a partra és vissza és szokás szerint jól megugatta a felénk közelítő helybéli férfit :-))) Royal most is ugat a folyosón, amik jó jel, mert halljuk, ha idegen jön. Van egy helyes pasi éjjeliőr, 55 éves, nagyon hosszú raszta haja van és alig pár foga- ez itt eléggé elterjedt szokás :-))) Tegnap éjjel kisurrantam WC-re lés  és azonnal odajött, hogy minden rendben van-e? Majdnem frászt kaptam tőle :-)))


A fekete-fehér macskát otthoni kutyánk után elneveztem Foltosnak. Mivel van testvére is,ezért így most Foltos1 és Foltos2 a nevük



A telep vad, ötven centiméter hosszú házőrzője, Royal délutáni "műszakban" a folyosónkon

Parti party

Marcsit, a magyar koordinátort búcsúztattuk a Karib-tenger partján. Előtte azonban még Elvis szülinapját köszöntöttük az ebédlőben házi répa-tortával  :-))
Éjjel, sötétben az erdőn át, le a partig nagyon jópofa volt... A kutyák ugattak, a helybéliek csodálkoztak. Royal, a telep kutyája is velünk tartott, aki egyébként rasszista, és minden közeledő embert, aki nem a táborhoz tartozik vadul megugat.
Marcsinak tábortüzet raktak a fiúk és gitároztak, énekeltek. Nagyon szép és megható volt. Marcsi másfél évet töltött itt különböző programokon és lehet, ,hogy még egyszer tanérként visszatér ide.


A ház latin diákjai mindig vidámok, énekelnek, gitároznak, táncsolnak
 Vacsora után Gaspar, a dán vezető szólt,hogy menjünk ki a kertbe, mert kinyílt egy kaktusz virága, mely csak egy napig él. A farmon sok kaktusz van, gyönyörűek, szúrósak és finom a gyümölcsük. Remélem, én is fogom gondozni őket /na,mondjuk nem sok munka van velük..../


Pap Mária Rózsa, Marcsi, a magyar koordinátor /középen/ hazaindulása előtt befonatta a haját egy helybéli lánnyal


A tábortűz körül a lányok egy csoportja


A tűznél a fiúk gitároztak, énekeltek angolul, spanyolul és jajgattak magyarul: Mária, óh, Műria :-))