St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

8.03.2011

Előre! Úttörő-dalok, Rihanna-koncert :-)

'Farm'-órát tartott egy kisebb csoportnak Stina, a táborvezető. Egy filmet néztünk meg arról, hogy egy amerikai szupermarketben hány ezer féle /!/ élelmiszer kapható, melynek többségét nagyüzemi módon állítják elő s mindenféle vegyszerrel, tartósítószerrel, állagjavítóval van telenyomva, s láttuk ezzel szemben a családi farmereket, akik normális körülmények között termelnek kifogástalan minőségű élelmiszereket. Gondolkozzunk el, hogy melyiket részesítjük előnyben - javasolta Stina. Nos, egy lépéssel az európai zöldek már ez előtt vannak, mindenütt a helyi piacon vásárolt, helyi termelők által termelt bio-zöldségeket részesítik előnyben. Igaz, talán a lakosság 5 százaléka gondolkodik így, de számuk napról napra nő.
Délután a szokásos heti értékelés volt, amely nagy meglepetésemre ismét énektanulással kezdődött, forradalmi dalocskákat tanultunk, ugyanis a későbbiekben más helyszíneken is fel fogunk lépni. Majd ez után mindenki elmondta, mit csinált a múlt héten,mint fog ezen a héten csinálni, s mindenki elmondhatta, mi bántja, stb. Tiszta úttörőtábor-feelingje volt, mosolyogtam is, mint a vadalma... Előre kispajtások!
Kicsit hasonló ahhoz, mint amikor 7. osztály után a Venceremost, az I Cubanot, az Avanti Popolo-t, a Bella Ciaot, a Qauntanamera-t, a Hasta siempre-t   és hasonlókat énekeltünk :-)))
Eddig kb. 23 évesnek éreztem itt magam /ennyi itt az átlagéletkor/, de most visszaszálltam 13 éves kori önmagamhoz :-)
Elkértem a daloskönyvet, hogy leírjak egy két versszakot. A szombati kultur-bulin az alábbi Zimbabwei számot adtuk elő:
/részlet a Ndofira Zimbabe-ből/

"Ndofamba ndofamba
ndofire Zimbabwe
inyika yababa isina nenhamo

Majaya musatye
kurwisa mabhunu
zvinoda vasimbi kurwisa mabhunu"

Ma pedig ezt tanultuk: We Shall Not Be Moved  /részlet/:

We shall not, we shall not be moved,
We shall not, we shall not  be moved,
Just like a tree that s standing by the water,
We shall not, we shall not be move,

We are fighting for our freedom, we shall not be moved....

"Mi mozdíthatatlanok vagyunk, mint a fa, mely vízben áll,  mi a szabadságunkért küzdünk" - hát nem mint a szocializmusban, az úttörő-táborokban????

Ebéd után közös rendrakás következett ismét, s újból megállapítottam, hogy az összes latin /származzon Európából v.Dél-Amerikából / kerüli a munkát. Esznek, isznak,cigiznek, beszélgetnek a munka nem halad...
Dühös lennék rájuk, de olyan kedves kölykök :-)) Este velük voltam a tengerparton, már lement a nap, feljött a hold, de még nem volt sötét, úgy fürödtünk a Karib tengerben, meg sok-sok üdítőt ittunk :-)))
Hát élni, azt tudnak, irigylésre méltó az életszemléletük.

 Életkép a parton
 A helyi rum... Azt mondják erős... én nem találtam annak...
A táborlakóknak az egész sziget területén tilos alkoholt-fogyasztani!!! Engem az egyik kártyapartner-helybéli kínált meg, hát persze, hogy egy kortyot ittam belőle :-)
 Krisztina rákokra "vadászik"

Este gyertyafényes vacsora :-))))  Azaz áramszünet.... Jópofa... gyertyák és csillagok  :-)
Tegnap olvastam a magyar index.hu-n, hogy Rihanna mekkorát bulizott Barbadoson, ahol a helyi karnevál zajlott. Íme egy fotó a helyszínről:



Rihanna szolidan
Barbados St. Vincent jobb oldali szomszédja, onnan indultam én is. Kb. 5o perc a repülőút Barbados fővárosa és St. Vincent fővárosa között. Barbados idegenforgalmáról híres, nagyon jó, igazi, szép karibi strandok vannak  és  sok luxus-szálloda. Barbadosról akartak visszatoloncolni az USA-ba, melyen azóta is jót kacagok. Ált. kitoloncolni szoktak onnan, nem 'be'-toloncolni embereket...
A helyi, St. Vincenti újságban láttam egy nagy hírdetést: Rihanna augusztus 6-án koncertet ad Barbadoson, amely a szülőhazája - ezt eddig nem is tudtam... Most már nem csodálkozom azon, hogy miért tud olyan szépen táncolni, énekelni... Itt a karib-térségben mindenki mozog, dalol,élvezik az életet - még akkor is, ha szegények, mint itt...  St. Vincenten az egy főre jutó GDP 3400 USA dollár/év, a szomszédos Barbadosé 17.000 USA dollár/év - hihetetlenül nagy a különbség.... Állítólag igyekeznek is a barbadosiak megakadályozni, hogy illegális betelepülők lepjék el a szigetet - lehet, hogy ennek köszönhető az is, hogy engem sem akartak beengedni még átutazóként sem - arra hivatkozva, hogy nincs megvásárolva a visszaútra szóló jegyem....
Holnap elmehettem volna a St. Vincent-i kultuszminiszter meghívására egy üvegházas  farmot megnézni a szigeten, de nem férek be a kocsiba, így Elvis viszi el a 4 tagú Equadorba készülő csapatot... :-((( Közben meg én vagyok itt az egyetlen farm-munkás :-((( Ez azért kiszúrás... Egész nap gyomlálnom kell, már ma este megkaptam a feladatot :-(((