St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

7.23.2011

Szombati lazulás :-) Szombati lazulás???

Mint kiderült, szombaton nem dolgoznom kell,hanem tanulnom. Kaptam két angol nyelvű könyvet, egyik a Planet Aid /Recycling for Development/, a másik pedig a 40 Green World Actions címet viseli. Erről kellett volna beszélgetnem a tanárommal, de ez reménytelen volt. Felajánlottam, hogy a Google fordító segítségével próbálkozom a szöveggel. Hát nagyon durva.... Gyakorlatilag alig ismertem vmilyen szót, mert ezek szakkifejezések: ilyenek pl.: fenntartható fejlődés,   talajvízszint csökkenése, gazdaságosabb vízkészletek, megfizethető rendszerek,  elolvadt gleccserek, stb. Arra gondoltam, itt be is fejezem a lelkes angol-tanulást. Szerencsére ebédnél az egyik lány, aki olaszként nagyon jól tud nem csak spanyolul, de angolul is, azt mondta, hogy neki is egyesével le kellett fordítania mindent, mire megértette mit olvas :-(( Hát, ez elég durva lesz. Ma egész nap,azaz 7 órán keresztül ezt csináltam.
Este ismét fürdés a tengerben, de hamar fel kellett jönni, mert már 7 órakor teljesen sötét volt, érdekes, hiszen nyár van -  bár elmúlt a nyári napforduló.
Sovinak ismét vittem vacsorát, de figyelmetlen voltam és egy erősebb kutya megette a nagy részét. Viszont előkerült a parton újabb kettő csontsovány kutya :-(((
Ma este részt veszek az Equador-csoport tangó-estjén :-))
A fele tábor ma szabadnapos volt, az Afrika-csoport tagjai bementek a városba, viszont érkezett rengeteg fiatal az USA-ból és St. Vincenről, egy vallási közösség tagjaiként itt fognak táborozni nálunk egy hétig.
Ez már a 8. napom volt a szigeten, s mondhatom, teljesen beilleszkedtem :)) Mind a fiatalok, mint a felnőttek elfogadtak, jól megvagyok mindenkivel :-)))

 A dinnye-fóliás szélén lévő virágokat én ültettem el tegnap

 A konditermet a napokban szerelték fel gépekkel, melyeket használtan vettek/szereztek - de ez nem látszik rajtuk, nagyon profi cucc. Már két este használtam a szobabiciklit, először 500-at, ma 650-et tekertem rajta - persze nincs erős fokozatra állítva :-)

Négy lova van az akadémiának, s a norvég és egy lett lány foglalkozik velük.


Elvis,  tanárom afrikai srác, Kamerunból került ide. Már négy és fél éve dolgozik itt, ő vezeti az equadori csoportot és a farmot. Úszni nem tud, a tengerhez soha nem jön le- de minden este dobol, azt mondja, neki ez az "úszás". Megígérte, hogy megtanít dobolni. Korábban reppelt a srác /27 éves/, de azt mondja, ma már nagyon elfajult a műfaj, erőszakra, drogokra buzdít, tehát abbahagyta. Elvis gyakorló katolikus, aki minden hétvégén templomba jár itt is. Fizetéséből támogatja a nővérét, akinek több gyereke van - de mint mondja, Afrikában ez teljesen természetes, az ő taníttatását is támogatta annak idején a nagyobb családja.