St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

2.09.2012

28. Dominican Rep.: Frizura-kaland

Még sosem voltam fodrásznál külföldön, többek között a nyelvi nehézségek miatt. Hiszen hogyan is magyaráznám el mondjuk szerbül, franciául vagy éppen kecsua nyelven,hogy mit is akarok? Leginkább Párizsban és Londonban szerettem volt kipróbálni a hajszobrászokat, de nem volt merszem hozzá - ezekben a városokban már csak azért sem, mert tudomásom szerint nagyon drágák ott a fodrászatok.
La Yagua főutcáján, Samiék vasboltja mellett idén nyílt egy fodrászüzlet, s legnagyobb meglepetésemre Sami és Kúka, Marcia lánya dolgozott ott egyik nap. Lelkesen bejelentkeztem hozzájuk, lesz ami lesz ... Igaz, hogy spanyolul sem tudok velük értekezni, bár már sok szó és kifejezés ragadt rám, de ez azért nagyon speciális nyelvtudást igényelne ... Így hát elmutogattam, hogy mosást és szárítást kérek.


Sami és vendége a szalonban


A fodrászüzlet a társadalmi érintkezés egyik fontos terepe: amikor megérkeztem, a bolt előtt egy nagyobb társaság, férfiak és nők kisbabáikkal együtt vígan beszélgettek és jéghideg söröket iszogattak. Hangosan nevetgéltek és csevegtek a üzletben éppen hajat csavaró vagy szárító dolgozókkal, vendégekkel. Nekem nagyon furcsa volt, hogy férfiak nézegették a készülő frizurákat - hát szerintem nem a legszebb látvány egy nő 36 darab hajcsavaróval a fején. De itt a Karib-térség országaiban mindennapos látvány az utcán egész nap a fején hajcsavarókkal mászkáló nők látványa, akik a napon szárítják a hajukat az esti bulira készülve...
Hideg vízzel megmosták a hajam, nagyon gondosan, kaptam kondicionálót is és Kúka elkezdte beszárítani a hajam. Éppen úgy néztem ki, mint egy dilis manga képregényhős - egyik oldal beszárítva a másik még nem, amikor is elment az áram. Megnyugtattak, hogy ne aggódjak, előbb utóbb megoldódik ez is. Itt, mint a szigetországok többségében gyakran van áramkimaradás, nincs biztonságosan megoldva az áramellátás. Szt.Vincent szigetén főleg olaj-alapú erőművek voltak, importált olajjal dolgoztak, amely nagyon kiszolgáltatotáa tette azt az államot. Már igyekeznek pl. mini-vizierőműveket építeni, de még évek kellenek ahhoz, hogy ez a probléma /is/ megoldódjon.


Életkép a fodrászatból

Üldögéltem őrült fejemmel, vártam az áramot. Közben az egyik vendég megkért, hogy lefényképezhessen - ezt természetesen megengedtem, hiszen én is mindenkit fotózok itt úton útfélen, s jól tűrik :-) Nos, ha a világhálóra felkerül egy félőrültnek látszó magyar nő a Dominikai Köztársaságban, az én vagyok. Hosszabb várakozás után Sami odarendelte az élelmiszerboltjuk egyik alkalmazottját egy nagyméretű akkumulátorral, így a vasboltban lévő áramfejlesztőt bebikázva az én hajamat is meg tudták szárítani a fodrászüzletben :-)


Kvaterkázás



Az úton lejjebb a férfi-fodrászat működik - az utcán. Ezen itt senki sem lepődik meg - s már én is kezdem megszokni a látványt