St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

2.22.2012

7. Haiti: Bikinis lányoktól az elnöki palotáig: Haiti elnöke

http://www.origo.hu/nagyvilag/20110406-michel-martelly-edes-mickey-az-enekes-aki-haiti-elnoke-lett.html

Az origo fenti cikkét el kell olvasni! Haiti jelenlegi elnöke egy híres repper, aki fel akarja emelni ezt a népet.

Egy éve sincs, hogy elnöknek választották - most annyit tudni róla, hogy feloszlatta a haiti parlamentet - ezzel szinte működésképtelenné tette a korányzatot és a helyi önkormányzatok sincsenek jobb helyzetben.

6. Haiti: Néhány szó Haitiről


Haiti térképe /forrás: wikipedia/

Egy hete vagyok Haitiben, az északi parton, az ország második legnagyobb városában, Cap-Haitienben. A kezdetben itt látott zűr-zavar kezd valamiféle renddé összeállni, a kezdeti félelem a bármikor zavargásba torkolható politikai rendszer miatt pedig múlni.

Néhány info Haitiről /forrás: wikipedia/

Haiti a Karib-térség egyik országa, Hispaniola sziget nyugati részén fekszik, a keleti felén lévő Dominikai Köztársaság az egyetlen szárazföldi szomszédja. Neve az őslakos taínók nyelvéből származik, jelentése hegyekkel borított. Kilenc millió lakosának többsége afrikaiak leszármazottja. Az egymást követő katonai diktatúrák tönkretették az ország gazdaságát, így Haiti ma egész Amerika legszegényebb állama. Fővárosa Port-au-Prince
XX. századi történelme:
A XX. század elejére az országban állandósultak a felkelések. Az országot 1915-ben megszállta az USA, és 1934-ig tartotta uralma alatt. Az 1950-es katonai puccsot és felkeléseket követően François Duvaliert választották elnökké, aki 1964-ben örökös elnöknek nyilvánította magát. Halála (1971) után fia vette át az ország irányítását, de őt a nép egy felkelés alkalmával, 1986-ban elűzte az országból. Az első szabadon választott elnök 1991-ben foglalhatta el a hivatalát, amit katonai puccs és polgárháború követett. Az ENSZ amerikai csapatokat küldött a rend helyreállítására, és a 2000-ben kiírt választásokon a korábbi elnököt választották újra. Néhány hónap múlva tömegtüntetések . törtek ki ellene. 2004. február 29-én amerikai katonák mentették ki az országból. Azóta is nehezen tekinthető át a helyzet. Az Egyesült Nemzetek Szervezete Haiti Stabilizációs Missziója 2004 óta van jelen az országban. Az országot roppant érzékenyen érintette a 2010-es haiti földrengés, amely a több mint 300 000 halálos áldozat mellett a főváros nagyobb részét is romba döntötte.

Forrás: wikipedia. org.


Az ENSZ /UN/ békemissziójának magyar munkatársa, Papp István irodájában


A békemisszió Cap-Haitien-i bejárata


Haiti egyetlen magyar békefenntartója Cap-Haitien egyik utcájában


Az UN békemisszi haiti és magyar munkatársa


Rákosi Judit magyar önkéntes és Papp István magyar békefenntartó Cap-Haitienben. Indulás a karneválra, melynek több csoportját is támogatta a misszió a békés egymás mellett élés érdekében