St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

9.15.2011

Házikók a parton

Már a Dominikai Köztársaságban, Hispanolia szigetén tett látogatásom alkalmával felfigyeltem a helyiek aprócska kis faházaikra. Hihetetlen, hogy a ház sokszor csak egy szobányi, van egy ablak, egy ajtaja - s semmi más. Ott Dominikán nagyon szép színesre festettek a házak, az igazi karibi kék, sárga, zöld, narancs, lila színekben pompáznak. Itt, St. Vincenten is hasonlóak a házikók, viszont alig van olyan, amelyik tatarozva lenne, a többségéről már nagyon rég lemosta az eső az eredeti színeket, ezért nagyon kopottaknak és elhasználtaknak néznek ki. S ráadásul nagyon sok faház elhagyott: a tehetősebbek stabil házakat építenek maguknak. Eleinte ezt nagyon furcsállottam, de hát tényleg ez a fejlődés: az előre kiöntött beton-téglákból épült új házak már 3-4 szobásak, a gazdagabbaknál sokkal több szoba is van, s van benne kicsi WC és fürdőszoba a konyhán kívül.
A változó klíma, az erősödő eső és viharok, az esetleges hurrikánok miatt ezek a régi faházak elmúlásra vannak ítélve, s szemmel láthatóan a lakosság többsége nem is értékeli. Stina szerint egyébként ezek a házikók a 18. századi francia gyarmatosítás emlékei.
Egyik nap legyalogoltam Chateaubelairba és Fritz Hughesbe, kifejezetten azzal a céllal, hogy megörökítsem fotón a lehető legtöbb faházat. Ez nem egyszerű művelet, hiszen a helybeliek nem rajonganak a fotózásért. Sokszor kellett engedélyt kérnem, s sokszor lopakodva fényképezni. Azért tartom ezt fontosnak, mert azt hiszem, öt-tíz év múlva ezeknek a házaknak már csak a töredéke lesz meg. Az épített örökség e része is el fog tűnni,mielőtt még a helyiek vagy a sziget vezetői értékelnék őket.
Közeleg a hurrikán szezon - s ha balszerencsénkre ezt a szigetet is elér egy-két hevesebb vihar, vagy netán hurrikán, várható, hogy több kis házikó is meg fog semmisülni. Ugyanakkor a tengerszint várható emelkedése miatt is el fognak tűnni ezek az épületek, hiszen közülük nagyon sok közvetlenül a Karib-tenger partján - ma még idillinek mondható körülmények között található. Mivel azonban St. Vincent sziget összes házának több mint 85 százaléka a tenger szintje fölött kevesebb, mint öt méterrel található, nem kétséges, hogy bontás v. pusztulás vár ezekre a házikókra - előbb-utóbb.

Most valami furcsa történt: nem enged tovább képet feltölteni a rendszer és a már felrakott öt kép sem látszik.... Nem tudom, mi lehet a baj :-(((


Domboldalon Fitz Hughesben


Az út szélén


Nagyobb faház a Karib-tenger partján


Kis ház a parton


Egy kopott házikó


Üres ház


Pirinyó


Panoráma


Öreg néni házikója


Elhagyott otthon


Kedvenc -lalatlan- házam Chateaubelairban


Kedvenc házam környezete: a Chateaói kikötő és környéke


Teraszos faház a Karib-tenger partján - a legszebb kilátással a közeli szigetre


Szegényesen


Elhagyott ház a Richmondba vezető úton