St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

7.28.2011

Macsetés férfiakkal a zsombékosban

Esik, esik és esik az eső továbbra is. Nem volt mit tenni, Louissal, a spanyol sráccal és a koreai lánnyal szakadó esőben mentünk malacokat etetni. Hát... az is érdekes,mikor az esőben feloldódott kakákat kell kilapátolni az ólból... A malacok közben nagyon méltatlankodtak, ugyanis a táp elfogyott és csak egy kis moslékot kaptak s Louis elment nekik gyümölcsöt szedni. A középső ólban 3 malac él, mindhárom kötéllel ki van kötve, mert annyira ravaszak és fürgék, hogy mindig át akarnak ugrálni az egy méter magas kerítésen. Ma egyikük, a fekete malac /kb. fél éves lehet/ kötél nélkül volt, örültem is a szabadságának ... Na nem sokáig, mert éppen ebéd közben, az ebédlő előtt ölték le a kis disznót. Az egyik srác már alig várja, hogy holnap megehesse, én kijelentettem,hogy egy falatot sem vagyok hajlandó enni barátomból, akit minden nap etettem és beszéltem hozzá,  Krisztina, a magyar lány, aki 16 éve vega, kirohant az ebélőből s elrohant jó messzire, hogy ne hallja a malac végső sikolyait. Jó étvágyat!!!
Ezt megelőzően egy órás várakozás után kimentem a malacólak melletti dugványozó helyre, amelyet ki kellett tisztítanom és elültetnem beléjük káposzta-magokat. Az eső esett, nekem megy csak egy vékonyka esőkabátom van. A tegnap elázott munkás-cipőm még ma is nagyon vizes volt, ezért a "báli szezonra" tartalékolt túra-cipőmben mentem, amely viszont azonnal átázott. A dugványozó két nagy, kb. egy méter magas beton-vályú, amelyhez nem fértem hozzá, ezért felpattantam rá, és a szélein terpeszben csoszogva gazoltam. Ezzel kivívtam Mészinek, a helyi konyhai kisegítő hölgynek az érdeklődését, aki meg is kérdezte, mi a fenét csinálok???? Pedig eléggé egyértelmű volt, gazokat cibáltam... Végül csak megküzdöttem vele - Mészi gyümölcsöt szedett, majd visszamenekült az akadémia épületébe az eső elől - én meg  elvetettem a magokat. Teljesen eláztam. Eközben két fiatal srác, mindkettő macsetével felszerelkezve bejött a malac-ólakhoz és szemrevételezte őket. A telek az akadémiáé, tehát magánterület, s bár nincs elkerítve, azért nem illik ide bemászkálni. Aggódni kezdtem azon,hogy disznót akarnak lopni. Na, velem volt egy ásó és egy műanyag-gereblye, a két srácnál 1-1 macseté. Valami ilyen érzés volt, csak kétszer, mert hogy két pasi volt:


Mielőtt frászt kaphattam volna tőlük, elmentek... Egy fél órával később újabb machetés pasi érkezett, kedvesen mosolygott és közölte, hogy ő a zsombékost fogja ritkítani és meglóbálta macsetéjét. Huhhhh....Figyeltem őt, egész idő alatt, de tényleg a bozótost írtotta. :-)))
Persze az egyik machetés sráccal később az ebédlő előtt találkoztam, ő volt az aki véget vetett a malacka életének, tudjátok mivel, ugye?
Ebéd után még mindig szakadt az eső, ezért egy ideig részt vettem az Equador-csapat megbeszélésén, ahol arról volt szó, hogy a legutóbbi kulturális esten a tangó-tanulás nem mindenkinek tetszett, főleg nem, hogy kötelező volt abban részt venni. A tanár szerint mindenkinek az a feladata,hogy aktívan bekapcsolódjon a programokba és jó hangulatot teremtsen, van akik szerint senkit nem lehet arra kötelezni, hogy kedve ellenére táncot tanuljon, táncolgasson. Nekem nem volt sok választásom, mert Stinával , a tábor vezetőjével, aki nő, szóval vele kellett végigtáncikálnom az estet - ráadásul én kaptam a férfi szerepet. Hogy mit bénáztam össze-vissza, hihetetlen... De jókat nevettünk.
Kerti munka helyett délután újabb ismereteket szereztem, szigorúan angol szaknyelven: Hogyan kell a moringa-fa magjával vizet tisztítani?
A moringa fa sok helyütt megtalálható a trópusokon ezért,  könnyen alkalmazható ez a módszer.  Röviden leírom, mit tanultam: keress egy moringa-fát, szedd le a termését, szedd ki a magját, törd össze egy kővel egy ruhában. Keverd össze a port alaposan vízzel, tedd egy PET-palackba, tedd ki a napra. Egy idő után a kosz leülepszik, a napfény megöli a bacik nagy részét. Az erről leöntött víz /az alját nem használjuk fel/ kb. 9o-95-százalékban tisztának mondható. Íme néhány illusztráció:
/efejezet minden képét a Google képek-ről töltöttem le./

 Az összetört moringa magok, azaz a moringa-por

 A moringa fa, a levele és a termése

Moringával megtisztított, iható víz.