St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

2.13.2012

31. Dominican Rep.: Dominikai anzix 3.


Cabaretébe kirándultunk Félix-szel és Erikával. A helybeliek itt is nagyon kedvesek, mikor látták, hogy fotózom, azonnal felajánlották, hogy róluk is csináljak képet. Ez a váratlanul készült pillanatfelvétel a mostani kedvencem :-)


A közlekedés errefelé eléggé lazán zajlik, mint ezen a képen is látható. De láttam már egy motoron 5 embert /a vezetőt és négy gyereket/ ülni... Sokat dudálnak, előzgetnek, száguldoznak... Itt az alkohol-mentes vezetést sem nagyon ismerik, sokan isznak és vezetnek... időnként ettől égnek áll a hajam :-(


Dream projekt. Tanulásra buzdító plakát Cabarete főutcáján.
Az állami oktatás ingyenes a Dominikai Köztársaságban, viszont egy helybéli elmondása alapján, nagyon gyenge 12 év tanulás után semmit sem tudnak a gyerekek, még a számító-gép használatát vagy az angol nyelvet sem sajátítják el, pedig erre nagy szükségük lenne. Sok magániskola is van az országban, hiszen nagyon sok a turista, illetve olyan jómódú külföldi, aki itt él akár éveken át - s ők igénylik és meg is fizetik a jó oktatást. Ez viszont éppen a magas ára miatt elérhetetlen a helyieknek.


Minden utamba kerülő állatot megszeretgetek :-) Ez az aranyos eb már messziről megismer, ha lemegyek a strandra és ugrál rám a boldogságtól. St. Vincent szigetéhez képest itt sokkal kevesebb a kóbor kutya, s az állatok nem olyan soványak és betegek mint ott, a kelet-karibi térségben. Ahogy láttam, mindig jut egy-egy falat nekik is, ha máshogy nem, hát a halászok etetik őket a halmaradékokkal.


Utcai zöldségárus Cabaretében. Ilyen, vagy nagyobb autók rendszeresen megjelennek a falvak utcáin: a farmerek árusítják saját terméseiket. Nagyon szép, friss és nagyon olcsó zöldség-gyümölcs beszerzési lehetőség ez. Egyik nap La Yauában vettem egy ilyen autóról egy nagy, narancs-sárga gyümölcsöt, amely talán a mangóra vagy a papayára hasonlított, de mai napig, nem tudom, mi a neve? Tegnap felfaltuk itt a házban, azokkal, akik éppen itthon voltak, a magokat meg odaadtam Erikának aki lelkesen kertészkedik a házában. Ezeket a magokat is igyekszik majd csíráztatni, s hátha egy hatalmas ????-fája lesz - előbb utóbb :-)


Rendszeres akciókkal csábítják a vásárlókat a nagy szupermarketekbe. Sokat lehet így spórolni, tehát érdemes figyelni :-)A kis családi üzletekben nincsenek ilyen árengedmények, kivéve amelyeket a termék-forgalmazók adnak. Pl. az egyik helyi olcsó sör literje 65 pesóba kerül, ezért a drágább, 100 pesósat rendszesen akciózza a forgalmazó.