St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

9.12.2011

9/11 Tíz évvel ezelőtt...

Négy napig Bequia szigetén voltam öt másik társammal, jól megérdemelt pihenőnket töltöttük ott, s mivel nem volt nálam számítógép,ezért csak egy kicsit megkésve írok a tíz évvel ezelőtti Amerikát írt terrortámadásról.


A terrortámadás ideiglenes kiállításáról egy fotó: egy amerikai hazafi a hátára tetováltatta az égő ikertornyokat. Ha jól emlékszem, a srác tűzoltó, és társai emlékére készíttette e tetkót

Amikor két hónappal ezelőtt eljutottam New York Citybe /és Washingtonba/ napokig a közelébe sem mentem a Ground Zero-nak, annak e helynek, ahol azelőtt álltak az ikertornyok. Még most, tíz évvel a repülőgépek becsapódása után is elborzaszt az emlék. Amikor az első, majd a második gép a Világkereskedelmi Központ két ikertornyába csapódott, éppen otthon voltam, és a híreket hallva azonnal bekapcsoltam a TV-t. Úgy emlékszem, a második gép becsapódását már élőben láttam - és egyszerűen nem lehetett elhinni... Hihetetlen érzés volt, a teljes kétségbeesés, tehetetlenség, a segíteni akarás, a borzalom... Azóta sem felejtettem el... Évekig őriztem a másnapi újságokat az égő tornyok fotóiról. Soha azelőtt nem éltem át ilyen közvetlen közelről a háborút, az esztelen gyűlöletet,nem láttam egyenes adásban ártatlan emberek halálát - tényleg sokkoló volt. Az a több ezer ártatlan ember, aki aznap a tornyokban, a Pentagonban, a lezuhant negyedik gépen utazott...




A romokon: New York City, a volt WTC helyén, 2001. 09.11.
Thomas E. Franklin, 2001.

New Yorkban járva elkerültem a Ground Zérót, mert nem akartam szembesülni még tíz évvel később sem, hogy miért történt ez? Véletlenül találtam rá egy kis emlékmúzeumra, az épülő új tornyok közelében, s nem térhettem ki - az ideiglenes - kiállítás megnézése elől.



A Ground Zero egy emlékpart, amit most, tíz évvel a támadás után avatott fel Obama elnök - s azt hiszem, a két torony hiányát jelző vízfolyás az áldozatok nevével nagyon szép megemlékezés.




A tornyok roncsaiból készült emlék a Ground Zero közelében



Az épülő új tornyok és az emlékmű makettje
Forrás: Google képek

Emlékezés a 10 évvel ezelőtti, az Amerikai Egyesült Államokat ért terrorista támadásról:

http://kivultagasabb.postr.hu/tudtak-hogy-meg-fognak-halni

Mi történt 2001. szeptember 11-én? Összefoglaló:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20110909-usa-szeptember-11-a-terrortamadas-tortenete.html?nezzemeg