St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

7.11.2011

Best of New York: Harlem

16 órnt át róttuk az utcákat Péterrel, s Harlemben ért a legnagyobb élmény. Péter már 40 éve jár egy fekete gyülekezetbe Harlembe, aholva sem túristák, ssem fehérek nem bejáratosak. A fekete protenstáns gyülekezet tagja nagy szeretettel fogadtak és részt vehettem vasárnapi istentiszteletükön. A gyülekezet püspöke, a kórus, a szertartás, a hívek imái, a közlépkori szokásokon alapuló ördögűzés egyenként is sokkoló volt, de együtt kimondhatatlan élmény. Szeretettel és tiszetlettel fogadtak, megköszönték, hogy érdeklődöm irántuk, megöleltek és végig éretem szertő figyelmüket. Az egyetlen turista voltam ott és hatalmas megtiszteltetésként éltem meg ennek a gyülekezet tagjainak a figyelmét.  A szertartás döbbenetest és a hívek reakcióit látva többször majdnem elsírtam magam.... Nem tudok erről írni, nincsenek rá szavak. Az istentiszteletet mindig felveszik videóra, s nekem azonnal készítettek róla CD-másolatot, melyet megkaptam ajándékba.


Harlemi utcakép

Harlem a fekete polgári-jogi harcok kiindulópontja volt az 1960-as években. Itt élet és itt ölték meg MalcoX-t, aki a feketék joginak élharcos volt. Ma sugárút viseli nevét.
A valaha rossz hírű negyed Juliani volt NY-i polgármesternek köszönhetőn mára újra felkapott környék lett, jobb móú fehérek költöznek a szépen felújított, eredeti állapotban megmaradt házakba.

A templom után egy híres fekete-étteremben ebédeltünk, majd többnyire gyalog bejártunk több híres körzetet.


A Vasalóház - nagyon látni akartam...


Este a Sohúóban


A Washington tér




Break-táncosok az Union téren


Picasso New Yorkban: a hatalmass szobor a New York-i egyetem tanárainak lakóparkjában áll, Picasso egyik kedveséről készült portré.

A Washington-tér és környéke a New Yorki egyetem közplnta. A hippy-kultúra fellegvára, a 70-es években a drogosok gyülekező-helye volt.