St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

8.31.2011

Vincenti szerda

Szerdán mindig valamilyen okítást kapunk. Ma Jasper tartott elméleti és gyakorlati oktatást a komposzt- készítéséről és annak hasznáról, összehasonlítva annak hatását a kémiai szerekkel. Megtanultuk, hogyan és menyi idő alatt lehet jó komposztot előállítani, majd a kertben és kint a földeken megszemléltük a komposzttal kezelt veteményeseket.
Délután mindig a múlt hét értékelése zajlik. Krisztinának és Hynbiennek most először kellett kiállnia a többiek elé és spanyolul beszélniük /hat hete tanulják az új idegen nyelvet, s összesen három hónapjuk van arra, hogy kommunikálni tudjanak a helyiekkel, mikor Equadorba érkeznek/.
A délutáni közös munka során a szeptember közepén induló új Afrika-team szobáit renováltuk néhányan. Puszta kézzel kellett levakarnunk a folyosók faláról az itt-ott felhólyagosodott fehér műanyag falfestéket. Hát, nem volta oda érte... Viszont Stina, a tábor vezetője és Jasper is velünk dolgozott, s bizony megállás nélkül hajtottak, ők is a legnehezebb és legpiszkosabb munkákat csinálták. Jó volt látni, hogy mégiscsak ez a normális, és nem az , ha valaki kerüli a munkát...
Holnap reggel elindulok a szomszédos szigetre, Bequára, 5 napos pihenőt kaptam, mert hat hete dolgozom a farmon :-))) Sajnos, senkit nem engedtek el velem, mert nagyon szoros a programjuk, tehát egyedül fogok kalandozni. Nincs szállásom sem - szóval érdekes lesz, az biztos... A szigetre komp közlekedik St. Vincent fővárosából, Kingstonból, de előbb még oda is be kell jutnom.. De ha már ott leszek, végre vehetek magamnak zoknikat, meg fogkrémet, dezodort, ezek itt nagyon fontosak :-))
Lehet, hogy most a blog-írás napokig szünetelni fog, mert nem tudom, milyen körülmények között leszek...

 A Richmond Vale Academy szomszédságában lévő banánültetvény. A banán-fürtöket gondosan műanyag-zsákokba csomagolják, hogy így védjék meg őket az elszíneződéstől, ugyanis a kereskedelmi láncok csak az egyformán sárga, kifogástalan kinézetű banánokat hajlandók megvenni. Ha már egy-két barna folt van a gyümölcsből, nem kell. Állítólag a szupermarketet vevői ilyen finnyásak :-(


Jasper a karfiol-veteményesen szemlélteti, hogy milyen a jó minőségű, trágyával dúsított termőföld


A veteményeskertben vannak a komposzt- tárolók. Ebben a kertben a lovak almát gyűjtjük össze.