St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

2.26.2012

14. Haiti: A rabszolgatartás ellen

Miután megnyerték az egyenjogúságért és a függetlenségért folyó harcot, a korábbi rabszolgák kikiáltották Saint-Domingue függetlenségét 1804. január 1-jén Haiti néven. Haiti volt az első ország a világon, ahol betiltották a rabszolgatartást. Jean-Jacques Dessalines-t csapatai élete végéig kormányzóvá kiáltották ki. Ő száműzte az addig helyben maradt fehéreket és despotaként uralkodott. 1806. október 17-én gyilkolták meg. Ekkor az ország megosztódott Henri Christophe északi királysága és Alexandre Pétion déli köztársasága között. Amikor Jean Pierre Boyer lett a köztársasági elnök, egyesítette a két részt és meghódította a sziget keleti felét.6 - értsd: Hispanolia szigete, ma Dominikai Köztársaság/
Forrás: wikipedia.org.

Henri Cristopher, az első haiti király itt, az északi parton, Cap-Haitientől nem messze hatalmas erődöt és kastély építtetett az 1800-as évek elején, francia mintára. A Citadella és a kastély ma az UNESCO világörökségének része.
Volt szerencsém meglátogatni ezeket a romokat. Vendéglátóm ragaszkodott ahhoz, hogy felgyalogol a hegyoromra, én viszont lelkesen fogadtam az ötletet, hogy pónival is megtehetem az utat. Ennek azért is örültem, mert magas-sarkú szandálban kellett volna felbaktatnom a köveken - és ez nem vonzott. Még a faluban megállította a kocsinkat a helyi srác, és felajánlotta, hogy 30 US dollárt idegen-vezetőnk lesz. Én kissé sokallottam az árat, de István ki akarta próbálni,mennyire felkészült a srác, ugyanis az egész országban alig van turizmus, mint ahogy semmilyen más gazdasági ágazat sem működik. Néhány japán, francia, német persze vetődik errefelé, de ez édes-kevés. A kormányzat idecsalogatná a turistákat, de semmilyen infrastruktúra nincs, még úthálózat se nagyon.
Igaz, most éppen kormány sincs, mert ismét lemondott a miniszterelnök, a miniszterek meg szétszéledtek....
Viszont nemrégiben megalakult a turista-rendőrség, ami igen hasznos lehetne, mert itt a turistákat a helyi kisvállalkozók: árusok és egyéb népek, valamint a kolduló gyerekek megrohanják és ez eléggé kellemetlen... Mindenki szeretne egy kis pénzt szerezni - de ez eléggé rémisztő egy idegennek.... Viszont olyan szuper, kézi készítésű, kétfejü, kéttörzsű babákat árultak itt a helyi asszonyok, hogy rögtön kellett vennem kettőt.. István eléggé rezignált volt, mint mondta, ezeket harmad áron vehettem volna meg lent, Cap-Haitienben a piacon... Ja, ha engedné, hogy kitegyem a lábam az utcára... De nem engedi, mert félt, hogy egyedüli fehér nőként bajom eshet... akár fényes nappal is .-(

A tUrista-vezető srác végül jó választásnak bizonyult. Elmondása szerint öt nyelven beszél a helyi kreollal együtt. S bár az angolja nem volt kifogástalan, de végleten lelkesedéssel és türelemmel mesélt népe történelméről és az építményekről. Mivel az ENSZ /UN/ többek között a turizmus fejlesztésére is szánna támogatást, István örömmel látta, hogy van legalább egy valaki, aki tud valamit... Ez azért is fontos, mert a karibi útikönyvek nem írnak Haitiről, mintha nem is létezne. Jó lenne néhány lelkes embert összeszedni és kiképezni őket arra,hogy turista-vezetők legyenek ... Valahol el kell kezdeni... Istán elkérte a srác telefonszámát - telefonja persze nincs, hiszen ő is helyi szegény, de megadta a fiú az ángyának a bángyának a számát - itt elérheti István, aki most abban töri a fejét, hogy hogyan lehetne tenni valamit a térség turizmusáért... Lehet, hogy ez lesz a következő UN projekt, amelyet egy magyar visz /ismét / sikerre?????


Úton a Citadellára póniló hátán. Eleinte annyira rettegtem a botladozó paci hátán, hogy többször is majdnem leestem..../ A lovacska egyszer térdre is rogyott alattam./ Lefelé már nem is akartam lóháton jönni, de szerencsére a kísérőim biztattak, így hát szerencsésen vettem ezt az akadályt is :-)


A Citadella tetején - ismét fehér szoknyácskámban. Mivel csak 3-4 napra akartam átjönni körülnézni, ezért egyetlen sortot és egy fehér szoknyát hoztam magammal - ez utóbbit reprezentációs céllal. Vendéglátóm viszont nem javasolta a sort viselését, mert ez esetleg kellemetlen helyzetbe hozhatott volna, ezért gyakorlatilag mindenhova, de szó szerint: a baptista kolera-kórházba, a piacra, a strandra, az éttermekbe és az óceánpartra, s itt a Citadellára is Hófehérkeként mentem :-)
Igen.... a kolera-kórházról muszáj írni néhány mondatot... Én,aki nem fosok attól, hogy bárhol, bármit lefényképezzek, nem volt lelkem ahhoz, hogy a Cap-Haiteienben működő baptista misszió kolera-kórházában fényképezzek... Mondjuk, eléggé váratlanul ért, hogy a telepet vezető angol házaspár nőtagjával, Renincával csak úgy, minden előzetes figyelmeztetés nélkül besétáltunk a kolera-kórházba.... Rajtam szandál volt, Renincán papucs, oszt átsétáltunk Haiti egyetlen, kerítéssel körülvett kolerakórházán... Erre csak akkor jöttem rá igazából, amikor kifelé jöttünk -akkor láttam meg a kolera feliratot, meg hát vagy öt ember várt ránk, hogy fertőtlenítsék a lábbelinket, hogy ne hurcoljuk tovább a fertőzést... Hát, nem vagyok egy beszari alak, de azért megkérdeztem Istvántól este, amikor találkoztunk, hogy mizu a kolerával??? Megtudtam, hogy itt ez nem nagy cucc,mármint,hogy eléggé rendszeres s a két évvel ezelőtti földrengést követően nagyon sok ilyenféle megbetegedés volt. Mára azonban az országban lévő kolera-kórházakat a nemzetközi szervezetek felszámolták- s most itt, Haiti északi részén működik az egyetlen kolera-kórház...Ennek következtében az ország összes részéről, de főleg a délen lévő főváros, Port-aux-Prince felől az összes kolerás errefelé vándorol, mert tudják, hogy itt ellátást kapnak... Ja, és mellesleg fertőznek útjuk során másokat .....
Olvastam Marquez nagyszerű regényét, a Szerelem kolera idején-t --- és hát... némileg aggódom... De Reninca mosolyogva megnyugtatott: aki elkapja a kolerát és nem hal bele hip-hop, azt két napi gyógyszeres kezeléssel meg tudják gyógyítani itt Cap-Haitienben - s visszatérhet a normális életbe...
Hát... rögtön eszembe jutott, hogy nekem semmilyen védőoltásom és gyógyszerem nincs itt... Nem azért, mert barom vagyok, hanem mert otthon kérdeztem,hogy kell-e vmi védő-oltás a karibi térségbe, s azt mondták, hogy nem.... Na, viszont arra nem számítottam, hogy hiába van itt, Hispanolia szigetén Haiti, a világ úgy tekint erre az országra és erre a népre, mint ha nem is létezne... Istvánnak, a magyar békefenntartónak tucatnyi oltása van - igaz, ő Afrika számos országában dolgozott már. Megnéztem a magyar Wikipédiát, hogy mizu, /mizu? mizu? mizu?????/, s az azt írta, hogy többféle védőoltás kell, mielőtt valaki belép Haitibe... Hát hurrááááááááááááááááááááááááá,,., Nekem egy sincs..........

Ezt ellensúlyozandó viszont at moment itt ülök Haiti óceán partján, fehér, száraz bort iszogatok, nézem a hullámokat és írom a blogom... Szerintem, ennyi éppen elég védelemnek :-)


Egy kakukk-tojás itt: a citadellából lefelé beleszaladtunk a falu karneváljából. A kocsiból készült ez a kép


A San Souci kastély a párizsi kis-kastély mintájára épült - romosan is grandiózus építmény. Hatalmas területen iszonyatosan nagy épület. Ilyeneket látva a világban, mindig elképedek, azon, miért volt erre szükség??? Haiti első királya építtette magának, miután legyőzték Napóleon sógorát, felszabadították magukat a rabszolgatartás alól, s mi volt az első dolguk?? Fent a fenébe, a hegyen hihetetlen francia kastélyt építeni... Nos, ha én királynő leszek, biztos nem teszek ilyen... Nem szipolyozom majd ki az országomat, a népemet, a földemet!


Lelkes idegenvezetőnk a kastélyban álló szobor-torzóval - most éppen ez a kedvenc képem!


Szürke-vörös: pillanatfelvétel a citadellán


Távlatok....


Az udvaron több ezer több mint kétszáz éves ágyúgolyó van felhalmozva... Nem bírtam ki, hogy ne csücsüljünk az egyik kupac tetejére :-)

13. Haiti: Kéksisakosok: az ENSZ /UN/ békefenntartó tevékenysége

Sosem gondoltam, hogy az ENSZ /UN/ békefenntartó tevékenysége ennyire fontos, amíg el nem jutottam Haitibe. Mivel nem sokat tudok erről a témáról, ezért idemásolok egy a net-ről leszedett információt. Kissé száraz, unalmas anyag, de én örülök, hogy elolvasva most már többet tudok....
Kifejezetten örültem annak, hogy az info szerint ötezer nő és kétezer önkéntes dolgozik ebben a tevékenységben - sőt, a nőket itt nem diszkriminálják a neműk miatt, hanem éppen ellenkezően: pozitív diszkriminációval támogatják szerepvállalásukat. Hahó, magyar politikusok, lám-lám, van ilyen a Földön!!

De mi is a békefenntartás- kérdeztem magamtól??

A nemzetközi válságkezelés központi eleme

• Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával végzett békefenntartó műveletek
nemzetközi jellege példátlan legitimációt biztosít bármely ENSZ békeműveletnek.
• Az ENSZ békefenntartás pártatlan és széles körben elfogadott eszközt biztosít mind a
tehermegosztás, mind a hatékony fellépés szempontjából.
• Az ENSZ békefenntartás önmagában nem jelent megoldást minden konfliktusra. A vele
párhuzamos zajló békefolyamatot nem helyettesítheti.

Nagyszabású vállalkozás

• Az ENSZ a legnagyobb multilaterális közreműködő szervezet a válság-utókezelés és
stabilizáció területén világszerte.
• Egyedül az Egyesült Államok kormánya előzi meg az ENSZ Békefenntartási Műveletek
Főosztályát (DPKO) a hadrendbe állított katonai személyzet számát illetően.
• Több mint 100.000 személy szolgál 18 DPKO vezette békeműveletben 4 kontinensen és 12
időzónában, közvetlenül befolyásolva ezzel százmilliók életét.
• Az ENSZ nem rendelkezik saját haderővel, annak felállítását a tagállamok felajánlásai teszik
lehetővé. 115 ország járul hozzá katonai és rendészeti személyzet biztosításával az ENSZ
békefenntartó tevékenységéhez.
• Jelenleg a műveletekben mintegy 73.000 katona és katonai megfigyelő, valamint 9500 rendőr
teljesít szolgálatot. Továbbá csaknem 5700 főnyi nemzetközi polgári személyzet, több mint
12.400 helyi civil munkatárs és mintegy 2000 ENSZ önkéntes vesz aktívan részt a
békeműveletekben.
• Egyedül 2006-ban a DPKO több mint 100 csapatküldő állammal tárgyalt a békefenntartásban
való részvételt illetően, több mint 800.000 utast és 160.000 tonna szállítmányt juttatott célba a
levegőben, és több mint 200 kórházat és klinikát működtetett a harcmezőn.
• Az ENSZ békefenntartó műveleteiben csaknem 2000 egyenruhás és több mint 5000 civil nő
szolgál.


Magas sikerességi mutató

• Az ENSZ viszonylag eredményes és költséghatékony műveleteket folytat. Szakosított
ügynökségein keresztül a civil és katonai képességek széleskörű tárházával rendelkezik a
demokratikus intézményrendszerek kiépítéséhez („nation building”).
• Az ENSZ a „nation building” műveleteknek leginkább megfelelő intézményi keretekkel
rendelkezik a viszonylag alacsony költségek és sikerességi mutatók, valamint a legmagasabb
szinten biztosított nemzetközi legitimitás miatt.
• 1945 óta az ENSZ békefenntartói több mint 60 alkalommal kerültek bevetésre és 172 békés
megállapodás megszületéséhez járultak hozzá, amelyek regionális konfliktusoknak vetettek
véget és több mint 45 országban tették lehetővé, hogy a szavazók szabad választásokon
vehessenek részt.
• 2006-ban az ENSZ sikeres békefenntartó műveletet hajtott vége Burundiban.
• A DPKO ENSZ Aknamentesítési Szolgálata (UN Mine Action Service) aknaszedő
műveletekkel támogatja a kéksisakosokat megbízatásuk teljesítésében Cipruson, a Kongói
Demokratikus Köztársaságban, Etiópia/Eritreában, Libanonban, Szudánban és a Nyugat-Szaharában.

Az ENSZ békeműveletei költséghatékonyak

• Az ENSZ békeműveletei a nemzetközi beavatkozás más formáihoz képest kevesebbe
kerülnek és a költségek nagyobb arányban oszlanak meg. Ha az egy békefenntartóra jutó
költségeket vesszük alapul, a fejlett országok, a NATO, vagy az olyan regionális szervezetek,
mint az AU csapattelepítési költségeihez mérten is az ENSZ jelenti messze a legolcsóbb megoldást.
• Az Oxford Egyetem közgazdászai által végzett felmérés szerint az ENSZ Alapokmány VII.cikkelyével összhangban végzett nemzetközi katonai intervenció a legköltségkímélőbb
megoldás a konfliktusok feléledésének megakadályozására a „post-conflict” típusútársadalmakban.
• A DPKO jóváhagyott költségvetése a 2006. július 1. és 2007. június 30. közötti időszakra
mintegy 5.5 milliárd dollár, amely a világ katonai ráfordításainak (2005-ben a becslések szerint
meghaladta az 1 trillió dollárt) 0.5%-át teszi ki.
• Az Egyesült Államok Elszámolási Hivatala által készített tanulmány becslése szerint
Amerikának mintegy kétszer annyiba kerülne egy, az ENSZ Haiti Stabilizációs Műveletéhez(MINUSTAH) hasonló békemisszió végrehajtása, mint az ENSZ-nek – ez az összeg 876 millió
dollár, összehasonlítva az ENSZ 428 millió dolláros költségével a művelet első 14
hónapjában.

AZ ENSZ ott fejti ki békefenntartói tevékenységét, ahol a leginkább szükséges

• Az ENSZ békeműveletei jelenleg is a leginstabilabb és legkevésbé ellenőrzött biztonságikörnyezetben folynak, amellyel nemzetközi missziók valaha is szembesültek. Békefenntartói olyan helyszíneken igyekeznek biztosítani a stabilitást, a hosszú távú békét és fejlődést,
ahová mások nem tudnak, vagy nem akarnak csapatokat küldeni.
• Egyértelmű kapcsolat mutatható ki a polgárháborúk számának csökkenése és az ENSZ műveletek növekvő száma között. A hidegháború vége óta több mint 400%-al emelkedett az ENSZ békefenntartó műveleteinek száma. Ez az 1990-es és 2000-es években,mennyiségében és intenzitásában megnövekedett nemzetközi aktivitás a fegyvereskonfliktusok számának visszaesésével járt együtt.

Eltérő biztonsági környezetnek és igényeknek megfelelően is alkalmazható

• Az ENSZ fokozott rugalmasságot tanúsított műveleteinek típusait és struktúráit illetően, amely
lehetővé tette számára, hogy megfeleljen az egyedi kihívásokra és egyúttal a teljesítésének
határain belül maradjon.
• A példák közé sorolható a különálló parancsnokság létrehozása a Kongói Demokratikus
Köztársaságban, a dél-libanoni műveletet az ENSZ-központból irányító Stratégiai Hadászati
Sejt (Strategic Military Cell) felállítása, és az ENSZ partnerek (pl.:AU, EU és NATO)
komparatív előnyeinek kihasználása olyan válságkezelés során, amikor a hagyományos
csapatküldés kevésbé volt alkalmazható.


Az ENSZ békefenntartói tevékenysége folyamatosan továbbfejlődik

• A béke és biztonság fenntartása mellett egyre inkább előtérbe kerül a politikai folyamatok
felett gyakorolt felügyelet is, amely magában foglalja az igazságügyi rendszerek reformját, a
törvények végrehajtására és a rendfenntartásra alkalmas személyek kiképzését, valamint a
volt harcoló alakulatok lefegyverzését és társadalomba való visszatérésének biztosítását.
• Az ENSZ választásokat felügyelő tevékenysége szintén rendszeres és nélkülözhetetlenül
fontos jellemzőjévé vált a békeműveleteknek. Az utóbbi két évben az ENSZ erői hat,
válságból kilábaló, összlakosságukat tekintve 120 milliós országban – Afganisztán, Burundi,
Haiti, Irak, Libéria és Kongói Demokratikus Köztársaság – mintegy 57 millió választásra
jogosult számára biztosították demokratikus szavazójogukat.
• Munkatársai magatartásának számonkérhetősége a DPKO legfőbb prioritásai közé tartozik. A
szexuális visszaélésektől például egy három fő elemből (megelőzés, érvényesítés és
jóvátétel) álló átfogó stratégia elfogadásával és a központokban és a harctéren létrehozott
Viselkedési és Nevelési Egységek (Conduct and Discipline Unit) létrehozásával kívánja
mentesíteni békefenntartó műveleteit. A DPKO együttműködik a csapatküldő országokkal
annak érdekében, hogy biztosítsák a jordániai Zeid Ra’ad Zeid Al-Hussein herceg, az ENSZ
főtitkárának témában megbízott különleges tanácsadója által készített jelentés ajánlásainak
hatékony és teljes körű végrehajtását.

Forrás:

12. Haiti: A baptista misszió Cap-Haitienben

Mindig vegyes érzelmeim voltak a szegény országokban végzett vallási missziókkal kapcsolatban, hiszen a gyarmatosítás előkészítésében sőt végrehajtásában jelentős szerepük volt a különböző egyházaknak.
Az őslakosok leigázása, elüldözése és megsemmisítése valamint a fekete Afrikából származó rabszolgák tömeges behurcolása a Karib-térség országaiban szinte teljes lakosság-cseréhez vezetett a 15-16. században.
Ezt a tevékenységet a gyarmatosító országok egyházai általában támogatták, s közreműködésükkel a helyi kultúra, nyelv és vallás szinte teljesen megsemmisült. Van olyan sziget, ahol még fellelhető az őslakosok eredeti kultúrája, van ahol talán az utolsó percek vannak hátra, hogy megmentsék azt.
Ezért is vártam nagyon a Cap-Haitienben működő angol baptista konvenció látogatását.
Már előzőleg volt információm róluk - de még inkább Renincáról és Carwynról, a fiatal angol házaspárról, akik a baptistákkal összefogva vezetnek itt egy kórházat és egészségügyi szakrendelőt, felépítettek egy szülészetet,amely hamarosan megnyílik, már működik a mozgás-sérült gyerekek otthona, lesz sortpálya és kertészet is - s ki tudja mi még?
Másfél napot töltöttem náluk és nagy szerencsémnek tartom, hogy megismertem őket. Hihetetlen, hogy idejöttek Haitibe és a semmiből elkezdték a karitatív munkát. Ők már több éve élnek itt, s itt élték át a két évvel ezelőtti iszonyatos erejű földrengést is - s nem futamodtak meg,sőt, nagyobb sebességre kapcsoltak. Szerencsére az ENSZ és a többi segélyszervezet szívesen dolgozik velük együtt, anyagilag és erkölcsileg is támogatva őket - de meg is érdemlik. A baptistákkal is azért tudtak megállapodni, mert amit ők itt véghezvittek, az az egyház elismerését is kivívta. Olyan nagy a szegénység, olyan sok a probléma itt, hogy minden számít - s a legtöbb ez az elkötelezettség, ahogyan ez a két huszonéves fiatal itt dolgozik: mosolyogva, kedvesen, határozottan, céltudatosan építkeznek.
Önkénteseket is fogadnak - s külön bázist építettek fel az ő elszállásolásukra! Érdemes végignézni a weblapjukat:
http://www.haitihospitalappeal.org/
A telep menedzselését Carwin végzi, Reninca pedig igazgatja a hatalmas telepet: tárgyal, szervez, intézkedik - s közben mindenkihez van egy jó szava.... Nagyon jó volt megismerni őket, főleg, mert így van összehasonlítási lehetőségem a St. Vincent szigetén megismert önkéntes-bázis norvég-dán vezetőivel. Míg ott egy pénztermelő agymosodát találtam, itt éppen az ellenkezőjét: szeretetet, tisztelet, tisztességet. Ha ilyen emberek nem lennének itt, Haitiben mint ők - és mint például Papp István magyar békefenntartó - nem tudom,miben bízhatnának az itteni emberek??? A saját politikusaikban biztos nem :-((


A Cap-Haitien-i baptista misszió egyik részlege



A misszió területén belül elkülönített, védett épületben gondozzák a mozgás-sérült haiti gyerekeket.


A baptista misszió bejárata - a kert felől.


George az új-zélandi angol srác jelenleg az egyetlen önkéntes itt - ami nem csoda, hiszen kevesen vállalkoznak ilyen "kalandra". Nemsokára azonban érkeznek újak, s köztük talán néhány edzett magyar önkéntes-lány is

11. Haiti: Hétvége Cap-Haitienben

Esténként, amikor vége a hajszának, aki teheti, elmegy vacsorázni Cap-Haitien valamelyik jobb éttermébe. Ezek a helyek itteni mércével mérve n drágák, hiszen egy étel kb. 15-20 US dollárba kerül, én ennek töredékért, 15 haiti dollárért ebédeltem a baptista konvenció telepén működő helyi maszek kifőzdében.
Az elegáns éttermekben európai szemmel nézve is minden rendben van, profik dolgoznak és nagyon jók az ételek. A kis helyi kifőzde hihetetlen állapotú volt: egy konténer tövében a földre levert oszlopok valamiféle levelekkel letakarva, rissz-rossz padok, asztalok, rendetlenség, sok szemét... Az ételeket a földön kialakított tűzhelyeken főzik, a földre letett deszkadarabon szeletelik a húst, a zöldséget - öt centire a kosztól. S mégis, ennek ellenére is, azt láttam, hogy minden tiszta, még akkor is, ha a főzéshez, az ételek tisztításához a vizet egy kissé gyanús kinézetű műanyag festékes vödörből merítik... Mivel a baptista konvenció tagjai lelkesen ajánlották hogy egyek ott, hiszen ők is ezt teszik, bátran belevágtam. Sült banán ettem csípős káposzta-salátával és olyan jó volt, hogy még egy adagot kértem. Leültem a kis bódéban egy deszkára és vagy egy órán át eszegettem, iszogattam és néztem az emberek életét. Itt a sátorban van a fél család, a gyerekek, rokonok jönnek mennek - s az élelmes vállalkozó nők pedig viszik az üzletet :-) Mindenki nagyon aranyos volt és szemmel láthatóan fontos volt nekik, hogy tetszik-e, ízlik-e nekem az étel.... Hát hogyne ízlene! Az itteni, sütésre alkalmas banán isteni jó, kicsit hasonlít az otthoni rósejbnire - ..... most látom, ezt a szót még sosem írtam le, és valószínűleg nem is helyesen írom..... szóval a vékonyra szeletelt sült krumpliról van szó...
Szombat délelőtt a szállás közeli kis piacon vásároltam - tényleg kicsi, a főút melletti lejtős részen, az útkanyarulatban szorul össze néhány nő, akik főleg mezőgazdasági termékeket árulnak. 100 haiti dollár kb. egy kilogramm batáta - ez leginkább a krumplira hasonlít- s most már meg kellene néznem, hogy hány forint vagy euró egy karibi dollár????? Azért nem tudom a váltását, mert István adott kölcsönbe költőpénzt, mert bankkártyával érkeztem és talán ha van egy bankautomata a városban, de nem tudom, hogy hol, és biztosan működik -e? A jobb éttermekben lehet bankkártyával fizetni, de eddig erre sem volt módom, mert minden esetben vendégül láttak engem leginkább a magyar békefenntartó és az itt dolgozó amerikaiak :-) Mivel csak salátát eszem és kevés alkoholt fogyasztok, ezért még nem érzem nagyon kellemetlennek, hogy ezt elfogadjam, de persze töröm a fejem, hogyan tudnám viszonozni???? Pénzzel biztos nem... de majd kitalálok valamit. Tegnap este a szállásunk kertjében lévő étteremben kultúr-est volt, nagyon sok Cap-Haitienben dolgozó itt volt: rendőrök, katonák, amerikai vállalkozók és még sorolhatnám. Készítettem egy videó-prezentációt Magyarországról - de végül is nem volt rá idő, hogy bemutassam. Késő estig tartó program volt, helyi haiti táncosok és dobosok jöttem. Természetesen ismét nem működött a fényképezőgépem.... Szóval semmi felvételem nincs, amit őszintén bánok. A táncban egyértelműen el lehetett különíteni az afrikai vonalat a helyi őslakos taínó indiánok kultúrájától. Volt "turistáknak" való vudu tánc is -de sajnos, nem tudtam, melyik volt az...
Őszintén remélem, még lesz alkalmam egyszer ezt videóra venni.... Nagy örömömre viszont dobolni tanulhattam a haiti dobon - nekem nagy élmény volt - a tanítómnak nem annyira....


Haiti focicsapat - fotó egy étterem falán Cap-Haitienben


Kedves ismerősökkel egy helyi étteremben


A rendőrség épülete Cap-Haitienben
Sok rendőrt látni, jól felszereltek, udvariasak,szemmel láthatóan értik és jól végzik a munkájukat - ez nagy fejlődés a korábbi évekkel szemben.