St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

7.25.2011

Pihenő a pacik helyén

Ma nagyszerű, könnyű napom volt: délelőtt Passion Friuts magokat ültettem három csíráztató tálcába, majd gyomlálgattam a kiskertben.
Ebéd után ugyanott két hatalmasra nőtt citromfű-bokrot kellett vissza-vágnom és kigyomlálni körülötte a gazost. Kicsit sepregettem, rendezgettem... E rész alatt van építve egy nyitott, de tetővel ellátott hely, ahova a lovak gyülekeznek, ha szakad az eső - ugyanis a nagy esőben a lovak félnek... Ez a legnyugodtabb hely a farmon, még a disznóólnál is jobb: a tenger felett van, csodálatos kilátással és van egy függőágy is felszerelve. Délután ebben szunyókáltam egy órát... Egyedül, távol minden zajtól. Délután levittem az ennivalót a két sovány kutyának, de nem fürödtem, mert előtte sokat fecsegtem skype-n ismerősökkel, s mert szakadt az eső is. Itt beköszöntött az esős évszak, ami nagyon kellemes, többször esik az eső, ilyenkor lehül a levegő, bár, ha kisüt utána a nap, akkor a nagy pára miatt még felviselhetetlenebb a meleg :-((  Napközben még a csacsikat is megitattuk Krisztinával és persze reggel volt disznózás is, bár most a dél-koreai lány egyedül kiganézott. Ez már csak azért is nagy meglepetés volt, mert egyébként nem tolakszik ő sem a munkáért. Otthon zenét tanult s látszólag nincs semmilyen gyakorlati ismerete. Ebbe a táborba az anyukája fizette be, gondolom, azért, hogy legyen valami köze a valósághoz:-)
Bemutatom azokat a gyümölcsöket, melyeket itt már ettem:
a banánt ismeritek, az minden nap van a konyhán is,korlátlan mennyiségben, ma pl. banános süteményt sütöttek vacsorára a szokásos ételek mellé.
A karambola /carambola, Star-fruit/ otthon is kapható. Semmit nem kelle vele csinálni, megmosod és úgy ahogy van, megeheted minden részét. Tegnap itt vízzel turmixolták össze, s üdítő-italnak kínálták. Ha érett, jó édes íze van, de félig zölden-sárgán inkább savanykásnak mondható, de lédús és ízletes:

A másik nagy kedvencem a Passion frutit /magyar megnevezése még nem honosodott meg, de van, aki Golgota-virágnak fordítja/. Ebből kevés van viszonylag, de nagyon szeretjük :-) A tavalyi viharban kipusztult banán-ültetvény helyére is ilyen fákat fognak telepíteni, ez a gyümölcs illetve az ebből készült dzsúz korlátlanul eladható, luxus-szállodák is szívesen veszik. A gyümölcsöt félbe kell vágni és a belsejét kikanalazni. Nagyon ízletes, édes a mag és a körülötte lévő gyümölcshús. Ma, amikor a csacsikat etettük, találtunk két szemet, amit Krisztinával közösen lelkesen befaltunk...


 Lime-fa sok van a kertben, ezért sokat is fogyasztjuk. Vízbe, teába csavarjuk a levét, s egyik este lime-s süteményt sütöttek a lányok.
A lime otthon drága, általában darabra árusítják, itt sok van belőle, s nem különösebben értékes. Érdekes viszont, hogy citromot, citromfát még egyet sem láttam.

 Lime

A sárkány-gyömölcs /Dragon fruit/ egy kaktusz-féle termése. Sok van az akadémián, ezért szinte naponta esszük. Ma reggelire belekevertem joghurtba, hogy egy kis változatosat egyek. A nagyobb krumpli méretű
 gyümölcsöt félbe vágják,  belsejét kikanalazzák, azt fogyasztják:

 Dragon fruit, azaz sárkánygyümölcs

A mangónak még nincs itt a szezonja, még csak 1-2 szem érik a hatalmas mangófán, de azért néha-néha találunk egyet a hatalmas mangófák alatt:


A mangó hélya lehet piros, sárga vagy zöld, Peruban mindig zöld mangót ettünk, természetesen éretten. A gyümölcsöt félbe-negyedbe vágják, a nagy magját kidobják, a héját lepucolják és a gyümölcs húsát eszik. Inyencek krémet készítenek belőle,pl. reggelire, ez esetben különbözü fűszerekkel, lime-lével összekeverik, akkor igazon finom :-)

A fotókat a Google képek gyűjteményből vettem át.