St. Vincent szigetén

St. Vincent szigetén
Gilroy, Jutka, Selly

12.09.2011

Infók a világból: valóban a rászorulókhoz jut a haszon?

Külföldön élő barátnőm lepett meg az alábbi írással és linkekkel - angolul tudóknak nagyon tanulságos... Ezek kapcsán érdemes elgondolkodni azon, hogy valaki az üzleti tevékenysége alig több, mint tíz százalékát, más szervezet meg majdnem nyolcvan százalékát fordítja karitatív tevékenység támogatására - a többi általában működési költségre megy el... Nyilvánvaló, hogy aki alig több, mint 10 százalékot fordít nemes célra, az valószínű, hogy csak álcának használja a non-profit tevékenységet valami más cél elérése, fedezése érdekében :-(

Tehát az infók:

A Planet Aiddel foglalkozó linkek:

http://www.charitybags.org.uk/clothing_collections/clothing_collections_planet_aid_humana_tvind.shtml

óz a weboldal nagyon sok jo informaciot tartalmaz a karitativ szervezetekről, és arról, hogy milyen kriteriumok szerint kell őket mérni.

A masik cikk, egy BBC interju teljes leirasa. Szerintem innen jott a HVG informaciója:

www.bbc.co.uk/radio4/facethefacts/transcript_20080822.shtml

"And Birgit did show me the latest accounts though I wasn't allowed to have a copy. Revealing that Planet Aid UK Ltd had a turnover last year of around a million pounds - 12% of which went to charity. For the record the charity Oxfam donates 79%."

A ket tag nagyon hasonlo élményeket ir le, mint amiről te beszeltel a blogodon. Én soha nem ertettem, hogy tulajdonkeppen mit is tanulsz St Vincenten és ez hogyan lesz hasznos Afrikaban vagy Equadorban???

A cikk arról is beszámol, hogy a cég nem-profit magánszervezet es nem regisztrálta magát karitatív szervezetként. Ennek valósíinűleg az az oka, hogy akkor nyilvánosságra kellene hozniuk a pénzügyeiket, ami valoszinuleg nem lenne előnyös.